Erteleme Hastalığından Kurtulmak İçin Yöntemler

Erteleme Hastalığından Kurtulmak İçin Yöntemler

Erteleme hastalığı kişinin yapacağı işleri sürekli olarak ertelemesi ve yapılacak işleri yapmadan önce gereksiz işlere odaklanmasıdır. Kişide erteleme hastalığı olabilmesi için ertelemenin kronikleşmesi, özel ve iş hayatının da etkilenmesi gerekiyor. Genelde bu kişiler yapacakları işin son tarihine kadar yapmayı ertelerler. Son güne veya son saatlere bırakılan işleri tamamlamak kişilerde büyük strese yol açmaktadır. Bu stres seviyesi kişilerin performans düzeylerini de etkilemektedir.

Kişiler erteleme davranışı ve sonrasında yaşanan büyük stres arasında sıkışıp kalır. Erteleme davranışının altında birçok sebep bulunmaktadır. Kişi motivasyon eksikliği yaşayabiliyor. İlgi kaybı sebebiyle de işi yaparken yaşayacağı stresten sürekli kaçıyor. Başarısızlık inancı da erteleme davranışının en çok karşılaşılan sebeplerindendir. Kişi ‘Zaten başarısızım’ veya’ Zaten başarısız olacağım.’ gibi düşüncelere sahip olduğundan başarılı olma ihtimaline inanmadığı için erteleme davranışı gösterebiliyor. Plansız çalışma da kişilerin yapacağı işleri ertelemesine sebep oluyor. Nerden nasıl başlayacağına karar veremeyen kişi , işlerini yapmaya hiç başlayamıyor.

Mükemmeliyetçi insanlar yapacakları işin mükemmel olması ve hiç hata olmaması için çok çabalar ve olması gerekenden daha fazla yorulurlar. Kendilerine çok fazla iş yükü yüklediklerinden stresli bir hayat yaşarlar. Bu stresten kaçmak için de sürekli erteleme davranışı gösterirler. Bu durumdan çıkması için kişinin ilk etapta kendini zorlaması ve bununla baş edebilecek yöntemleri uygulaması gerekir.

Erteleme Hastalığı İle Baş Etmenin Yolları

Erteleme Hastalığından Kurtulmak İçin Plan Yapmak

Erteleme hastalığı olan kişilerde plan yapmak çok işe yarıyor. Listenize öncelikli olarak yapmanız gereken işleri daha sonra da daha az öncelikli işleri yazıp günlük program yapabilirsiniz. Tüm planları bir günde bitireceğim kaygısı olmasın. Unutmayın mükemmeliyetçilik de erteleme davranışına yol açar. Elinizden geleni yapmaya çalışın.

Hata yapmaya izin vermek

Hata yapmaya izin verin. Hatta bazen küçük hataları bilerek yapın. Bu duyguyla ne kadar karşılaşırsanız ve doğal olduğunu kabul ederseniz; hata yapmaya duyduğunuz tolerans da o derece azalacaktır.

Stresli zamanlarınızda rahatlatıcı aktiviteler yapın

İşleriniz sizi yoruyorsa mutlaka kendinize küçük molalar yaratın ve hobilerinizi yapın. Bir kahve içip, şarkı dinlemek veya 15 dakika hareket etmek bile sizi çok daha iyi hissettirecektir.

Erteleme Hastalığından Kurtulmak İçin Ödül Verin

Gerçekleştirdiğiniz küçük ve büyük hedefleriniz için kendinizi ödüllendirin. Kendinizi her hedefinizi gerçekleştirdikten sonra ödüllendirmek motivasyonunuzu arttırıp, çalışmalarınızı pekiştirecektir.

Erteleme Hastalığından Kurtulmak İçin Dikkat Dağıtıcıları Atın.

Çalışma ortamınızda dikkatiniz dağıtacak uyaranlar varsa kaldırın. Telefon tablet gibi eşyalarınızı çalışırken ulaşamayacağınız yerlere koyun. Sizi kimsenin rahatsız edemeyeceği bir ortam oluşturun. Çalışma alanını temizlemek ve zevkinize göre düzenlemek de çalışma isteğinizi arttır.

Özgüveninizi arttırın

Erteleme davranışının en temelinde özgüven ve öz yeterlilik sorunları vardır. Kendinize başarılarınızı sık sık hatırlatmak ve olumlu özelliklerinizi kendinize sürekli olarak söylemeniz gerekir. Eksik olduğunuz alanlar üzerinde çalışmak, hatalarınızdan ders çıkarıp aynı hataları tekrar yapmamak da özgüveninizi arttıracaktır.

Tüm bunları deneyip hala erteleme davranışı gösteriyorsanız bir psikologla bu konu hakkında çalışabilirsiniz.