Üretkenliğin Tanımı
Üretkenlik kelime anlamı olarak;verilen emeğe ve yapılan masrafa oranla üretilen miktar, ürün verme gücü olarak tanımlanmış.
Tanım cümlesinden yola çıkalım.”Verilen emek” ten bahsetmiş.
Neye “emek vererek”bir şey üretmek ve dolayısıyla üretkenlik vasfını kazanmak istiyoruz?Bu sorunun cevabını kendimize vermemiz gerekir.
“Yapılan masraf”tan bahsetmiş.Ortada bir bedel var.Maddi mi,manevi mi nasıl bir bedel olduğu hedefe göre değişebilir.Hangi masrafı/bedeli ödemem gerekir?sorusunun cevabını vermemiz gerekir.
Nasıl üretken olabiliriz?
Üretkenliğin tanımı anladık,şimdi biraz daha derinlerine inelim.
Hepimiz bir şeyler başarmak isteriz ve başarının şartlarından birisi üretken olmak.Başarılı olmak istiyorsak nasıl üretken olacağımızı da öğrenmemiz ve hayatımıza eklememiz şart.
Peki nasıl üretken olabiliriz?
Üretkenliğin,verimli olmanın pek çok noktayla bağlantısı var.
En önemlilerinden sırayla bahsedelim.
Üretkenlik için geçmişe bugünkü pencereden bakalım
1)Bugün daha üretken olabilmek için geçmişe dönüp resme daha uzaktan bakarak değerlendirmek önemli.Eğer bugün olduğumuz yerden memnunsak “geçmişte neleri doğru yaptım ve buraya geldim,bundan sonra daha üretken olmak için hangi alışkanlıkları geliştirebilirim,neler ekleyebilirim?” sorusunu sorarak başlayabiliriz.Bugün olduğumuz yerden ya da bazı durumlardan memnun değilsek “geçmişte yapmam gereken neleri yapmadım,neleri yanlış yaptım,bundan sonra üretken ve başarılı olmak için neleri doğru yapmam gerekir?” sorusunu soralım.
Üretken olabilmek için öncelikle ne istediğimiz konusunda net olalım.
2)Üretken olabilmek için geçmişi değerlendirdik,üretkenliğimizi artırmak için önemli bilgileri aldık,artık geçmişi özgür bırakabiliriz.
Hayatımızı büyük resmi düşünerek değerlendirdiğimizde hayattan beklediğimiz ve ne istediğimiz hakkında biraz fikir oluşur.Eğer tam anlamıyla kendinizi tanıyıp ne istediğinizden eminseniz harikasınız.
Eğer ne istediğiniz konusunda net değilseniz ve kendinize ait hedefleriniz yoksa üretkenlik bir şeyler üretmek size tam anlamıyla başarılı hissettirmeyebilir.Ortaya muhakkak bir şeyler koymuşsunuzdur ama tatmin etmemiştir.O nedenle kendi istekleriniz doğrultusunda planlar yapıp o konuda üretken olmak için gayret etmeniz üretkenlik özelliğini kazanmanızı kolaylaştıracaktır.
3)Hedeflerimiz belirli,ortaya ne çıkarmak istediğimizi biliyoruz ve planımızı yaptık, peki bu üretkenlik için yeterli mi?Hayır.
Çalışmamız ve emek vermemiz gerekir.Nasıl çalışacağımızı ve hangi işleri öncelikli yapacağımızı belirleyerek akılcı çalışmak üretkenliği artırır.Bu konuda eisenhower matrisi konusundaki yazımda işlerin öncelik sırasını nasıl belirleyeceğimizi detaylıca anlatmıştım.
Üretkenlik için tek bir işe odaklanmak ve planlama yapmak şart
4)Üretken olabilmemiz için odaklanabilmek çok önemli.Ne yazık ki günümüzde dikkat dağıtan pek çok etken var.En başında da sosyal medya geliyor.Çalışmalarımız esnasında dış etkenlerden olabildiğince uzak kalmak ve tek bir konuya odaklı çalışmak üretkenliği ve verimi artırır.Zamandan tasarruf sağlar.
5)İşlerimizi yapmak istediğimiz her neyse haftalık ve günlük olarak planlamak zamandan kazanarak ve netlik sağladığından dolayı zihnimiz daha rahat olduğundan üretkenliğimiz artar.Planlarımızda esneklik payı bırakmak gerekir,hayatın sürprizleri de olabilir.Esnek olabilmek plandışı bir durum olduğunda daha soğukkanlı davranarak üretken ve verimli olmaya dolaylı etki eder.
6)Planladığımız işlere zaman kısıtlaması getirmek daha verimli ve üretken olmayı sağlar.Sınava son 1 gün kala bütün dersleri öğrenmek buna iyi bir örnek olabilir.Birisine karşı sorumluluğumuz yoksa bile işlerimize kısıtlama getirip bilinçli zorluklar oluşturmak üretkenliğimizi artırır.
7)Üretken olabilmenin yolu bazen bilinçli tembellik yapmaktan geçer.
Bilinçli tembellik ne demek?2 saat yoğun çalıştıktan sonra kendine 1 saat izin vermek ,1 hafta yoğun çalıştıktan sonra 1 gün izin vermek bilinçli tembelliktir.Seni dinlendirir.Okuman gereken kitabı okumadığın vakitte istersen en güzel dinleneceğin yerde ol,aklının bir köşesinde o kitabı okumadığının bilgisi vardır,o sekme açık kalmıştır ve sürekli enerjini kemirir.Daha az enerjiyle daha çok üretken olman pekte mümkün değil.
Dinlenerek çalışmak ve bunu bilinçli olarak yapmak akılcı çalışmaktır.Çok değil akılcı çalışan daha üretken ve başarılı olur.
8)Her ne kadar iyi bir özellik gibi görünse de mükemmeliyetçi olmak ta üretken olmanı engelleyen bir özelliktir.İkisi aynı yerde barınamaz.Bir işte adım atmak için mükemmel olarak yapmayı bekleyerek ortaya bir ürün çıkaramayız.Sonuç alabilmek için ilk adımı atarız,düşe kalka yolda o işi iyi bir şekilde yapmayı öğreniriz ve o yolculukta başka güzel işlerin de tohumu atılır bazen.Üretken olabilmek için ilk adımı atmak gerekir.
9)Hayatımızdaki gereksiz detaylar,fazlalıklar da aslında üretken olmamızın önüne geçerler.Küçük görünen bir sürü şey toplamda çok yer tutar,enerjimizi sömürür ama ortaya güzel bir şey çıkmaz.Biraz sadeleşmemiz,iyi işler için yer ve zaman açmamız gerekir.Fazla eşyalardan,zihnimizdeki yüzlerce uçuşan düşüncelerden,derinliği olmayan ilişkilerden yavaş yavaş arınmak üretkenliğimizi mutlaka artıracaktır.
10)Son olarak söylemek istediğim nokta da yine daha önceki yazılarımda birinde bahsettiğim pareto ilkesi.
Pareto ilkesine göre;hayatımızın %80 ini alışkanlıklarımızın %20 si belirler.
Doğru ve önemli soru şu?
Üretken olabilmek için bu %20lik kısımda hangi alışkanlıklarım olmalı ki, ben daha üretken ve başarılı olayım?
Cevap içinizde onu duyabilmeniz dileğiyle, bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.