Her birimizin hayata dair hedefleri, hayalleri, planları vardır. Lakin bu planları uygulamaya dökme aşamasında her zaman istediğimiz seviye de ilerleyemiyoruz. Bunun önündeki en büyük engellerden biri ise hazzı erteleyememektir. 1970’li yıllarda Walter Micheal tarafından yapılan Marsmallow deneyini hepiniz bilirsiniz. Şekerlemesini o anda yemeyip bir diğer şekerlemeyi almaya hak kazanan çocukların ilerleyen hayatlarında daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir. Hayatımızdaki kısa süreli hazları ertelemeyip tolerans gösterdiğimiz takdirde bu hazlar zamanla bağımlılığa dönüşebilir. Hazzı erteleyebilme becerisini ise kendi özdisiplinimizi oluşturarak sağlayabiliriz. Kendimizi disipline edebildiğimiz takdirde bağımlılıklarımızın da önüne geçebilir, geçici haz etkenlerine karşı gardımızı da alabiliriz.
Sana Zarar Veren Hazzı Tanı
İlk olarak işe, bize zarar veren hazzı tespit ederek başlayabiliriz. Bu bazen bir telefon bazen bir bilgisayar oyunu bazen de bir müzik olabilir. Bu hazzı tespit ettikten sonra ondan vazgeçmek, onu engellemek daha kolay olacaktır.
Geçici Hazlara Karşı Bir Direnç Oluşturmalısın!
Planlı olmak direnç oluşturabilmek için güzel bir yöntemdir. Ama yaptığınız planı uygulamak içinde gerekli motivasyonunuzun yerinde olması gerekir. Ders çalışmak üzere oturduğunuz masada sosyal medyada zaman harcayabileceğiniz bir telefon bulunmamalı Yahut ruh halinize bir müziğin karar vermesine izin vermemelisiniz. Özdisiplininizi yalnızca siz sağlayabilirsiniz. O masaya oturduğunda telefonunuzu yanınıza almamak da sizin elinizde, o müziği açmamak da.
O Hazza Giden Yolun Önüne Engeller Koy
Hazlarınızın önüne nasıl engel koyabileceğinizi önceden düşünebilirsiniz. Örneğin biri size bir sigara uzatıldığında ona kesin bir dille hayır demeniz gerektiğine kendinizi şartlayın. Ve kendi özdisiplininizin önüne hiçbir kimsenin, hiçbir durumun geçmesine izin vermeyin.
İstikrarlı Ol ama Acele Etme!
Diyete başladığınız yahut sigarayı bıraktığınız ilk bir kaç gün motivasyonunuz tam olarak yerinde olacaktır. Ama zaman geçtikçe motivasyon azalacak bir çikolata yiyebilirim yahut bir tane sigaradan bir şey olmaz düşüncesi beyninizi kemirmeye başlayacaktır. Bu durumlarda bu düşüncenizin sizi ele geçirmesine izin vermemek için dikkatinizi farklı yönlere çekmeyi deneyebilirsiniz. Size iyi gelecek olan bu farklı yönü yine siz bulabilirsiniz.
Diyelim ki nefsinize yenik düştünüz özdisiplinizi sağlayamadınız ve o sigarayı içtiniz. Yine de asla pes etmek ve vazgeçmek yok yeniden başlayabilirsiniz ama bu defa daha kararlı bir şekilde. Hem unutmayın ki Allah yeniden başlayanların yardımcısıdır.
Hayal Et!
Hayal edin! Bundan beş yıl sonra şuanda o bilgisayar oyununda saatlerinizi harcamak yerine sınava çalıştığınız için istediğiniz mesleğe sahip olduğunuzu ya da sigarayı bırakıp spor yapmaya başladığınız için daha sağlıklı bir bedene sahip olduğunuzu yahut hedefiniz her ne ise ona ulaştığınızı… Emin olun ki hayal etmek başarmanın en önemli adımıdır. Geleceğinizi hayal edip özdisiplininizi sağlamaya başladığınızda güzel bir gelecek sizin için hazırlanmaya başlamıştır bile.