Müzik, biz insanlar için yaşamımızda büyük yer kaplayan kompleks sesler kaynağıdır. Yaşamımızın her alanında müzik vardır; eğlenmek, rahatlamak ya da bize çağrıştırdığı anıları hatırlamak istediğimizde vs. duygularımızı ifade eden en güzel araçlardan biri olduğu için müzik dinleriz. Bazılarımız çıtayı biraz daha yükselterek enstrüman(lar) çalar, bazılarımız ise dinlemenin ve çalmanın da ötesine geçerek bu kompleks sesleri bir araya getirerek besteler yapar. Müzik dinlerken bu kompleks sesler beynimizde nasıl bir işlemden geçiyor acaba? Müzik dinlerken ya da müzikle uğraşırken beynimizin farklı bölgeleri mi harekete geçiyor? Bu soruların cevabı için nörobilimcilere kulak verelim…
Müzik dinlemeye başladığımızda beynimizin neredeyse bütün bölümleri etkilenmektedir. İlk olarak müzik, işitsel kortekse ulaşarak burada en temel unsurlarına (perde, tını, süreklilik vs.) ayrıştırılır. İşitme korteksi, müzikal bilgi akışını parçalarına ayırabilmek için beyincik (serebellum) ile birlikte çalışır. Beyincik, amigdala (beynin duygusal merkezi) ve ön (frontal) lobla bağlantılıdır. Müzik dinlerken beyindeki zevk merkezi olan nükleus akumbens harekete geçerek iyi hissetmemizi sağlayan nörokimyasal dopamini serbest bırakır. Bu kimyasal çok sevdiğimiz bir şeyi yerken veya orgazm olurken salgılanan kimyasaldır. Ayrıca, müzik dinlerken beyinde endorfin de salgılanmaktadır. Bilindiği üzere ağrı çekerken ya da stres halindeyken endorfin salgılanması artar ve endorfin doğal bir ağrı kesici gibi çalışır.
Evrendeki her şeyin bir frekansı olduğunu biliyoruz. Müziğin de bir frekansı vardır. Müzikteki sözlere göre frekans yükselir ya da düşer.
Arabesk bir müzikte hüzün ve olumsuz duygular yer aldığı için frekansı düşüktür. Ve siz arabesk tarzı hüzünlü müzikler dinlerseniz beyninizde hüzün çanları çalacaktır. Ve hayatınıza olumsuz enerjileri çekmeye başlayacaksınız. Sonrasında ise “Neden bu kötü şeyler beni buluyor?” sorularını sormakla hayatınıza devam edersiniz.
Hareketli, insana huzur veren, neşenize neşe katan müzikler ise hayatınızı güzelleştirecek sizin frekansınızı artırarak mucizeleri sizin hayatınıza getirecektir.
Size tavsiyem şu ki; hayatınızı berbat etmek istiyorsanız arabesk, depresyona sokan müzikleri dinleyerek beyninizin olumsuz enerji göndermesine izin verin.
Yok ben mucizelerle dolu muhteşem bir hayat yaşamak istiyorum derseniz; bulabildiğiniz en hareketli ve en olumlu müzikleri gece gündüz dinleyin durun?