“Yapacak birçok işim var ancak yetişemiyorum.
Yoruluyorum.
Başlıyorum ancak devamı gelmiyor.
Pes edeceğim.
Yine hayallerimi yarı yolda bırakacağım.
Güzel başlıyorum ancak devamını getiremiyorum.
Ne yapacağım?”
Diye kendini bitiren ve bu yüzden başarılı olabilecekken zirveye giden yolda bataklığa saplananlarımız var.
Bu durumu aşmak için bugüne kadar her sitede , yazıda ve kitapta tek gördüğümüz şey planlı programlı olmaktı. Evet hepimiz planlı ve programlı olmayı biliyoruz. Biri söylemese de farkındayız. Bilmek yetmiyor ki! Bir, iki gün o plana uyulup devamı gelmiyor. Ve başladığımız işlerde, çalıştığımız sınavlarda yarı yolda pes ediyoruz!
Sonrasında da hep motivasyon yazıları, sözleri okuyun diye tavsiyeler veriliyor. Hangimiz o sözleri her gün okudukça motive olabiliyoruz ki? Artık bütün sözleri ezberledik neredeyse.
Hep imrenmişimdir her dakikası planlı olup başladığı işi bitiren insanlara. Sanardım ki onlar çok motive olmuşlar, plan yapmışlar o yüzden böyle güzel devam ettiriyorlar. Pes etmemenin temel kavramının sadece motivasyon ve plandan ibaret olmadığını anladım. Ve kendime sordum “Ben niye onlar gibi olmayayım? Farkım ne?”.
Ve araştırırken bir taktik geliştirdim. Bütün bildiklerinizi unutun. Sıfırdan başlıyoruz.
Bilinçaltı nasıl çalışır?
Bilinçaltı “-ma, -me” olumsuzluk eklerini algılayamaz. Ve olumsuzluk ekiyle kurduğunuz cümleyi tersine çevirerek algılar. O yönde işlem yapmaya başlar.
Örneğin “Pes etmek istemiyorum” derseniz bilinçaltı bunu “pes etmek istiyorum” diye algılar ve o yönde gerekli yerlere bilgi gönderir. Ve kişi pes eder.
“İstemiyorum, yapmayacağım” gibi kelimelerle tamamladığınız cümlelerin sizdeki etkisini göz önüne getirin. Ve sonucunu düşünün. Tam tersini yaptığınızı fark edeceksiniz.
Nasıl devamlı çalışırım?
Nasıl her işimi sonuna kadar devam ettirebilirim?
Mesela işlerini tamamlayamayan yarısında pes eden bir insan isek “Eskiden 3 tane işimi bitiremiyordum. Şimdi 6 tane işimi bitirmeyeceğim, devamını getirmeyeceğim, o işi tamamlamayı kendime yasaklıyorum” diye gün içinde sürekli olarak bu cümleleri söyleyip kahkaha atıyoruz. Bu cümleyi kendinize göre değiştirebilirsiniz. Ancak ikinci cümlede iki katı kadar olumsuzluk kullanmalısınız.
“Yasaklar çiğnenmek içindir.” sözünü benimseyen halkımız gibi bilinçaltı da bunu benimsiyor. Başta garip ve komik bir taktik gibi gelse de oldukça etkili.
Şimdiye kadar 5 tane işi yaparken mi pes etmiştin? Artık 10 tane işte pes edeceksin ve devam edip o işi tamamlamak sana yasak!
Şimdi daha fazla pes etme zamanı! Var mısın?