Her insanın kişiliği, karakteri, duygu ve düşünceleri farklıdır. Bazı insanlar olaylar karşısında sakin ve soğuk kanlı kalmayı başarabilirken, bazı insanlar ise en ufak bir şeyde bile sinirlenip, öfkelenerek çevresine zarar verebilmektedir. Öfke, kontrol edilmesi en zor duygulardan biri olup her insanda farklı şekillerde ortaya çıkar ve her insanda farklı etkileri yaratabilir. Bazı insanlar öfkeleri ile barışık olup, öfkesini kontrol edebilirken bazı insanlar ise zamanında içine attığı problemlerin de birikmesi yüzünden en ufak bir şeye bile kolayca öfkelenebilirler. Bazı insanlar da vardır ki oldukça kolay ve hırçın bir şekilde öfkelenir ama aniden öfke duygusunu yitirip yeniden sakinleşebilir. Dediğim gibi öfke duygusu her bünyede farklı sonuçlar ve etkenler yaratır.
Eğer siz de öfkenizi kontrol edemiyor ve bu yüzden insanlarla barışık olamıyorsanız, öfkeniz ile barışık olarak onu yenebilirsiniz. Bir çok insan dezavantajlarını önce kendisi yıkmaya çalışmak, onunla kendi başına savaşmak yerine psikolojik destek adı altında birçok para harcıyor.
Biz de Motivasyon Ruhu ekibi olarak, sizler için “10 adımda öfke kontrolü“ adlı makalemizi hazırladık. İyi okumalar diliyoruz 🙂
1- Çok Düşün, Az Konuş
Öfkenizi ancak kendi bilinciniz ile kendiniz kontrol edebilirsiniz. Öfke anında sözlü şekilde karşımızdakini incitmemek için, mantıklı düşünmeli, derin derin nefes alarak kendimize sakinleşmek için zaman tanımalıyız. Size söylenen bir söze sinirlendiğinizi farz edelim, siz de karşınızdakine sert bir dille cevap vermek yerine öfke durumunuza göre içinizden beşe veya ona kadar sayıp öyle yanıt verin. Size şunun garantisini verebilirim ki o 10 saniyelik bekleyiş öfke ile cevap verip, kalp kırmaktan ve sizi haksız duruma düşürmekten çok daha faydalı olacaktır.
2- Direkt Ama Sakin Ol
Kendinize biraz zaman ayırıp sakinleştikten sonra karşınızdakine vereceğiniz yanıt da oldukça kritik. Öfkenize yenik düşüp asıl söylemeniz gerekeni atlamayın, konu dışı söylemlerde bulunmadan, duygularınızı karşınızdakine direkt yansıtın ve düşüncelerinizi ifade edin. Unutmayın; lafı dolandırarak konuyu saptırmak ve lafı uzatmak size hiçbir çözüm sağlamayacaktır.
3- Ara Ver!
İşlerinizi yetiştirmek uğruna oradan oraya koşuşturup yorgun bir halde nefes nefese kaldığınız anlar olmuştur elbet. Kendinize ufak ufak zamanlar ayırın, örnek vermek gerekirse; işiniz veya yoğunluk yaşadığınız başka bir anda aniden durun ve bir dakika boyunca hiçbir şey yapmadan bekleyin. Bu şekilde az da olsa bir ara vermiş olur, zihninizi dinlendirebilirsiniz.
4- Spor ve Egzersiz Yap
Spor yapmak her derde devaymış gibi bir algı yaratın kendinizde. Spor yapmak sizde, mutluluk duygularının bastırıldığı hormonu salgıladığı için spor esnasında tüm sıkıntılarınız bir nebze de olsa dinecektir. Spor yapmak aynı zamanda sizi zinde tutarak psikolojik açıdan faydalı olup, bu sayede öfke kontrolünüzü kolaylaştıracaktır.
5- Çözüme Odaklan
Bir sorunla karşı karşıya iken, “sorun kimin yüzünden oldu”, “kimin hatası” gibi düşünceler sizi, öfkenizi kontrol etme konusunda çıkmaz yola sokacaktır. Asık bir suratla etrafınızdakilere çatmak yerine sorunlara çözüm yolları arayın, bu şekilde etrafınızdakilerle daima barışık olursunuz.
6- Kin Besleme
Kin tutmak, insanı derinden etkileyen, yavaş yavaş tüketip yalnızlaştıran kötü bir düşünce tarzıdır. Sizi sürekli negatif olmaya, ani öfkelenmeye ve çevrenizdekilere kötü örnek olmaya yönlendirir. Bir insana kin tutmak yerine ona karşı olan düşüncelerinizi sakin bir dille söyleyerek, kin tutma sorununu ortadan kaldırmayı deneyin.
7- Mizahi Kişiliğe Bürün
Gülmek, en pozitif eylemdir. Mizah ve dozunda yapılan ironi tatsız olaylarla daha kolay başa çıkmanızda size yardımcı olur. Gülmekten, güler yüzden asla vazgeçmeyin, çekinmeyin.
8- Ruhunu Dinlendir
Fiziksel olarak dinlenmek kadar, ruhsal olarak dinlenmek de çok önemli. Düzenli uyku, sizi motive eden şeylere karşı daha çok konsantre olup düşüncelerinizi tazeler. Yeteri kadar uyuyun, olumsuz duygulardan vazgeçmenizi sağlayacaktır.
9- Suçlama, Kendini Anlat
Öfkenizi karşınızdaki kişiye odaklayıp, tansiyonu yükseltmek yerine kullanacağınız kelimeleri değiştirmeye çalışın. Her zaman “sen” demek yerine “ben” diyerek başlayın cümlelerinize. Karşınızdakini suçlamak yerine, ben bu konu hakkında şu fikirdeyim diyerek kendi düşüncelerinizi dile getirin.
10- Profesyonel Birinden Destek Al
Öfkelendiğinizde etrafınıza vereceğiniz maddi ve manevi zararlar verdiğinizi düşünün, bu gerçekten moral bozucu bir şeydir. Size anlattığımız tüm bu adımları eksiksiz ve istikrarlı şekilde uygulamayı deneyin, yeterli faydayı görmediğinizi düşündüğünüzde profesyonel destek almaktan kaçınmayın.