Öyle anlar yaşarız ki başa çıkamayacağımızı sandığımız problemler ile başbaşa kaldığımızda.. Mesela sınav esnasında nefes alış verişlerimiz sıklaşır, kalbimiz daha hızlı atmaya başlar. Savunma mekanizmamız devreye girer. Peki nedir böylesine kalbimizin hızlı atmasını sağlayan? Bıkkın ve birazda ürkek bir sesle stres dediğinizi duyar gibiyim. Evet doğru cevap stres ancak görünenin ardında farklı gerçekler yatıyor. Soruyorsunuz şimdi stres işte ne gibi farklılıklar barındırabilir ki içinde ? Aslında düşman olarak gördüğümüz ancak bizi motive eden temel şeylerden biridir stres. Karşımızda gerçekleşen, varolan olayı bir tehtit olarak algılamazsak o tehtidi ortadan kaldırmak için bir tetikleyicimiz de olmayacaktır. Başaramama korkusu, yetersizlik korkusu vb. korkular, hisler stres tetikleyicimizdir. Stres ise harekete geçmemiz için bizi tetikler. Bir araştırmadan bahsetmek istiyorum sizlere. Sarılma esnasında ortaya çıkan oxytocin hormonu aslında bir stres hormonudur. Stres sandığımız kadar ürkütücü olmasa gerek.
Tabiki stres iyi bir durum değildir ancak günümüz dünyasında bizlere aksedilen kadar korkutucu bir durum da değildir. Herşeyin fazlasının zararı olduğu gibi stresinde fazlası zarardır. Peki nedir bu zararlar gelin beraber bir göz atalım.
- Depresyon ve anksiyete (kaygı) bozukluğu,
- Kilo artışı veya sağlıksız kilo kaybı,
- Egzama gibi cilt sorunları,
- Çeşitli kalp hastalıkları,
- Sindirim sistemi problemleri,
- Uyku sorunlarının yaşanması,
- Hafıza problemleri ve zihinsel sorunlar,
- Otoimmün hastalıkları (bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar)
- Üreme sorunları,
Gibi içeriklerle dolu bir liste ile karşılaşıyoruz. Tabiki bu ciddi sorunları yaşamadan önlemler almalıyız. Stresimizi kontrol altına alabilmek, onunla başaçılabilmek için sizlere küçük bir kaç önerim var. Sosyal hayatımızda biraz daha aktif olmak, kendimize hobiler oluşturmak ve bunlara zaman ayırmak, dengeli ve düzenli beslenmek sabit bir uyku düzeni stresimizi azaltmakta ve kontrol altına almakta bizlere yardımcı olacaktır. Ama sorunun kaynağını bulup çözümlemessek bu önerilerde kısa süreli etki gösterecektir bu yüzden stresin nedenini tanımlamak bu konuda yapılacak en önemli adımlar biridir. Stres anlarında nefes egzersizleri yaparak rahatlaya bilirsiniz. En klasiklerinden bir teknik olacak ancak en etkili tekniklerden biridir de. Derin bir nefes alarak 7 saniye sonrak nefesimizi vererek ve bunu en az üç kez tekrarlayarak bir nebzede olsa stres oranımızı düşürebiliriz.