Sınavlarda Hedeflerimize Nasıl Ulaşırız?

“Sınavlarda hedeflerimize nasıl ulaşırız?” bu yazımızda bu konuyu irdeleyelim. Öncelikle çantamızda bulunması gereken hedef yani bir rota, hangi yöne gitmeliyiz? Yolumuzu seçtik ve en önemli etken bu ilerleyebilecek kararlılığa sahip miyiz? Bu yolda başaralı olmak için kendimize ne kadar inanıyoruz? Bilinçaltımızı ne ile dolduruyoruz? Richard Bach’ ten bir alıntı yaparak devam etmek istiyorum: “Eninde sonunda kazananlar, kazanacaklarına inananlardır.” Kendinize olan inancınız hedefinize giden yolda aracınıza ilerlemesi gereken enerjiyi sağlayacaktır. Ve bu yolu en basite indirgemek, engelleri ortadan kaldırmak bizim seçimimiz olacaktır. Sizlere basit, küçük ve sıra dışı bir çözüm yolu öneriyorum.

? İRADE GÜCÜNÜZÜ DEĞİL, HAYAL GÜCÜNÜZÜ KULLANIN.
Bilinçaltının güçlerini kullanmak, bir engeli itmeye çalışmaya benzemez. Daha çok çalışmak daha iyi sonuçlar doğurmaz. İrade gücünü kullanmayın. Bunun yerine, sonu ve bunun yaratacağı özgürlük halini gözünüzde canlandırın. Zekanızın araya girmeye, sorunu çözmek için yollar bulmaya ve bu yolları bilinçaltınıza empoze etmeye çalışacağını göreceksiniz.
Buna direnç gösterin. Entelektüel sorun çözme becerilerinizi bir kenara bırakın. Basit, çocuksu, mucizeler yaratan bir inancı korumaya çalışın. Gözünüzde, bu rahatsızlıktan ya da sorundan kurtulmuş halinizi canlandırın. Peşinde olduğunuz özgürlük durumunun duygusal hazzını hayal edin. Her türlü bürokrasiyi süreçten çıkartın. En iyi yol, basit yoldur. (Bilinçaltının Gücü – Joseph MURPHY)

  Hedefler belirlendi, motivasyon sağlandı. Kendimize olan inancımız tam ve sıra eyleme geçmekte. Sınavlarda en önemli unsur zamandır. Süreyi iyi kullanabilmek yapılan soru sayısının artmasını sağlayacaktır. Bunun için sınav öncesinde birkaç alıştırma yapabilirsiniz, ders çalışırken kendinizi test edin. Soru çözerken kendinize tanımladığınız bir süre dilimi olmalı ve bu süre diliminde yaptığınız soru sayısını analiz ederek sınav esnasında zaman yönetimini öğrenmelisiniz. Tabii ki çalışma stiliniz birçok şeyi değiştirecektir. Bu konu hakkında bilgi almanız için sitemizdeki yazıları incelemenizi tavsiye ediyorum.

Sınav Esnasında Süremizi Nasıl Kullanmalıyız ?

● Kolay sorulardan başlamalısınız ki rahatlıkla çözebilin. Çözülen soru miktarı ile güveninizde paralel olarak artsın.
● Sorular ile inatlaşmanın nedeni yok değil mi? Zor ve çözemediğiniz soruları bir kenara bırakmalısınız daha sonra yeniden göz atabilirsiniz.
● Soru kökü kilit noktalardan bir tanesidir. Hızlı ve doğru anlamanız gerekmektedir. Bunun için ise devamlı kitap okumak, okuma ve anlama hızınızı arttıracaktır.

● Turlama tekniğini kullanın. Peki nedir bu turlama tekniği? Kolayca çözümleyebileceğiniz sorulara öncelik tanımak ve çözümlerinde zorlandığımız soruları ikinci tura bırakmaktır. Bu tekniğin uygulanmasında ise hangi soru tiplerinde zorlandığınızı hangi soru tiplerini daha iyi yapabildiğinizi analiz etmelisiniz.


?Unutmayın soruların uzunluğu, kolaylık ve zorluk seviyesi hakkında size bir ipucu vermez.