Ah şu sınavlar hayatımızı güzelleştiren ya da hayatımızın sonu olan sınavlar.
“Ya sınavı kazanamazsak?
Ya düşük not alırsak?
O kadar çalışmamız boşa mı gitmiş olacak yani?
Ailemiz ne der, dalga geçerse?
Peki ya şu sevmediğim arkadaşım benden yüksek not alırsa?
Hayatım biter mi sınavı kazanamazsam?
Ölür müyüm?
Hayatım 120 dakikaya mı bağlı?”
Kafanızda bu sorular dönüp durdukça zaten SINAVI KAZANAMAZSINIZ. “Niye kazanamayalım ki?” diye soranları şöyle köşeye alalım.
Sınavlar birileri için kazanılmaz. Sınavlarda anne babanız ya da hayat için yüksek not alınmaz. Yüksek not alacaksanız bu kendiniz için olmalı. Kendinizi övmek içinde değil, hedeflerinize ulaşmak için olmalı.
Sınavlarınızdaki yüksek notları hedeflerinize giden yolda merdiven olarak kullanmalısınız! Yüksek not almak amacınız değil araç olmalı.
Amacınız haline gelirse yüksek not almanız imkansızlaşır. Çünkü hayat böyle işler. Hayat her zaman iyi duygular besleyerek ilerleyenlere kapılarını açar. Birilerine gösteriş olsun diye adım atanların adımlarının altına çukur kazar.
Gerçekten sınava her gün verimli çalışmayıp son günde ders çalışarak bu yazıyı okuyorsanız verdiğim taktikleri istediğiniz kadar uygulayın yine düşük not alırsınız. Lütfen kendinize verimli ders çalışma planı çıkardıktan sonra bu yazıyı okuyun!
SINAV ÖNCESİ MOTİVASYON
Ve şimdi bana göre kısa size göre uzun girişimizden sonra sınav öncesi ve sınavda motivasyonu nasıl sağlarız ona bir göz atalım.
1) Amaç belirle.
Sınavdan neden o puanı almalısın? Amacın ne? ‘Kaç puan alırsam ona göre belirlerim’ diyorsan bu yazının devamını bile okuma. Puana göre hedef değil, hedeflerine göre puan almalısın! Hedefin belli değilse hangi konudan kaç net yaparsan o puanı alacağını bilemezsin. Ve puanına göre seçtiğin hedefin ancak ufak hedefler olur.
BÜYÜK DÜŞÜN, BÜYÜK YAŞA!
2) Çevredeki sinek vızıltılarına kulağını tıka!
İnsanlar öyle kötümser düşünüyor ki “Tıp kazanmakta çok zor nasıl yapacaksın Allah kolaylık versin valla!” diyip bütün motivasyonunuzu sömürüyorlar. O yüzden hayali tıkaçlar kullanın kulaklarınız için. İnsanlar konuşur, sadece konuşurlar. Boş konuşur çoğu. İsterse size “aptalsın başaramazsın” desinler her gün. Sizde tam tersini tekrarlayın “ben akıllıyım başaracağım!”. Her olumsuz cümleyi olumluya çeviriyoruz! Zaten sinek vızıltıları gidince çalışmamıza odaklanabiliriz!
3) Hayal et!
İnsanı hayalleri gerçeğe götürür ancak. Motivasyon istiyorsan en güzeli budur: hayal etmek. Sınavdan istediğin notu almışsın, beş sene geçmiş ve mesleğini yapıyorsun. Muhteşem bir hayal. Yüzünün güldüğünü hissediyorum. İşte bu! Hayal et ki gerçek olsun!
4) Motive edici müzikler dinle.
Hem sınavdan yüksek not almam lazım diyorsun hemde oturmuş arabesk dinliyorsun. O halde yüksek not almayı unut. Fazla mı sert oldu? Ama gerçekler böyle. Arabesk müzikler insanı depresif moda sokar ve bir bakmışsın “sınavı kazanamayacağım” moduna sokmuş seni. O yüzden ne yapıyoruz? Rahatlatıcı müzikler dinliyoruz. Piyano, ney ve gitar üçlüsünden güzel müzikler çıkıyor tavsiye ederim. Meditasyon müzikleride dinleyebilirsin. Bu tarz müzikleri çalışma sırasında dinlediğinde konsantrasyonunu da artırır. İlla sözlü müzik dinleyeceksende hareketli olanları seç. Hayata neşeyle bak ki hayatta sana, seni neşelendiren şeyler versin.
5) Motivasyon sözleri ve hikayeleri oku.
Sana motivasyon sağlayacak sözler ve hikayeler oku. Ara ara bu okumaları yaparsan seni rahatlatacaktır. Bunları instagram sayfamızda @motivasyon_ruhu bulabilirsin!
Bu sözleri masanın üzerine ya da çalıştığın kitaplara yazabilirsin. Dikkatin dağıldıkça seni motive eder bu yazılar.
6) Pomodoro tekniğini kullan.
Çalışırken pomodoro tekniğini kullan. Pomodoro tekniği kısaca; 25 dakika çalış 5 dakika mola ver demek. Saatlerce aralıksız çalışmak sana zarar verecek ve uzun süre çalışmışsın gibi gözükse de verimsiz çalışmana neden olacaktır.
Örneğin; Bir oduncu çok fazla odun keser. Ancak saatlerce aralıksız odun kestiği için değil, arada molalar verip o molalarda baltasını bilediği için çok odun kesmiştir. Anladın sen ne demek istediğimi ?
7) Kendine vakit ayır, eğlen.
Motivasyon sürekli ders çalışmakla kazanılmaz. Kendine vakit ayırmakla, eğlenmekle kazanılır. Kendine vakit ayırmalısın, çalıştığın onca süreye karşılık kendini ödüllendirmelisin ki zihninde seni sınavda daha çok soru yaparak ödüllendirsin.
8) Egzersiz yapın.
Her gün düzenli olarak egzersiz yapın. Egzersiz yapmak sınav stresinizi azaltacak ve derslerinize daha çok odaklanmanızı sağlayacaktır.
9) Bol bol deneme çöz.
Her hocanın söylediği cümle. “Bol deneme çözün” kalıplaşmış bir cümle ama maalesef ki doğru. Sınavda heyecanlanmamak istiyorsanız kendinizi sürekli sınavdaymış gibi denemelisiniz.
Böylece sınavda nasıl davranmanız gerektiğini bilir ve heyecanınızı daha rahat kontrol edebilirsiniz.
SINAV GÜNÜ MOTİVASYON
Peki ya sınavda nasıl motivasyon sağlayacağız? Aylarca çalışıp ya sınavda heyecandan bir şey yapamazsak? İşte bu kısımda sizin bu sorularınız için! Hadi beraber okuyalım.
1) Sabah erken kalkın ve egzersiz yapın.
Sınav günü sabah erkenden kalkın. Ve her gün yaptığınız egzersizi yapın. 5-10 dakika sürse bile yeter. Bu egzersiz stresinizi en aza indirgeyecektir ve sınava daha rahat girmenizi sağlayacaktır.
2) İyi bir kahvaltı yapın.
Kahvaltı en güzel motivasyondur. En sevdiğiniz yiyeceklerden yiyin ve motivasyonunuz artsın.
3) Sınav yerine en az yarım saat önce gidin.
Sınav yerine yarım saat önce varmak stresinizi azaltır. Sınavlara çok fazla geç kalmış biri olarak sınava geç kaldığım günler “sınava yetişsem yeter notum kaç olursa olsun önemli değil” moduna girip bildiklerimi bile yanlış yapıyordum bazen. O yüzden bastıra bastıra söylüyorum: ERKEN GİDİN.
4) Nefes egzersizi yapın.
Sınava girmeden 15 dakika önce ve sınav anında 2 saniye nefes alın, 4 saniye nefesinizi tutun ve 2 saniyede nefesinizi verin. Bu egzersizi tekrarlayın.
5) Sınava girince sınıftaki eşyaları sayın.
Eşyaları saymak? Hı? Tuhaf geldi sanırım. Evet biraz tuhaf gibi gözükse de aslında sınavın stresine değil de sınıftaki eşyalara odaklanmanızı sağlayacak. Ve sınavda stres yapmadan kolayca soruları çözmenize de çok faydalı olacaktır. Kaç sıra var? Saat var mı? Gözetmen hangi renk kıyafet giymiş? Ve daha fazlası.
6) Yapabilirim değil yaptım!
Sınava girdiğin anda “ben bu sınavdan yüksek not alacağım” deme. “Bu sınavdan yüksek not aldım” de. Bilinçaltı bunun hayal olduğunu ayırt edemeyecek ve ona göre zihnini ayarlayacaktır. Stresin azalacaktır. Sınav kitapçığının daha kapağını bile açmadan söylediğin bu cümle sana ne kadar saçma gelse de kendine güvenerek söylersen gerçekten o kitapçığı kapattığında da “yüksek not aldım!” dediğini göreceksin.
Sınavı kazanmak istiyorum deme, sınavı kazanacağına inan ve emin adımlarla yürü!
Motivasyon ruhu ekibi olarak sınava girecek bütün arkadaşlarımıza başarılar dileriz.