Suçluluk Duygusu ve Kaçış

Suçluluk Duygusu ve Kaçış

Suçluluk nedir?

Suçluluk bir insanın benimsediği kurallara aykırı bir hareket yaptığına inanmasından dolayı ortaya çıkan bir ruh halidir.

Yaptığımız yanlış işlerde, yanlış kararlarda, yanlış seçimlerimizde kendimizi suçlu hissederiz veya çevremizdeki insanları suçlamaya başlarız.

Suçlu hissetmek ya da insanları suçlamak doğru mudur?

Suçluluk hissi, bizim bir kaçış alanımızdır. Sorumluluk almak istemediğimiz anlarda suçlu hisseder ya da çevremizdekileri suçlar ve bu sorumluluklardan kaçmak için kullanırız.

Bu yüzden suçlu hissetmek bize hiçbir zaman bir kazanç sağlamayacaktır. Tam tersine bu suçluluk hissi, cilt hastalıkları vb. gibi birçok hastalığın temel sebebi sayılabilir.

İçimizde biriken bu suçluluk duygusu zamanla içimizdeki hastalıkların psikolojik sebeplerinden olur. Suçlu hissetmek doğru değildir.

Aynı şekilde başkalarını suçlamak da bizim hayatımızı değiştirmeyecektir. Aksine birçok kişiyle aramızı da bozabilir.

Yanlış kararlarımızda, yanlış seçimlerimizde ne yapmalıyız?

Yanlış kararlar almak ya da yanlış seçimler yapmamız olasıdır. Çünkü aslında o anda o psikolojiyle ve o andaki durumda verebileceğimiz en doğru kararı veririz. Sadece sonradan biz o kararı yanlış olarak adlandırırız.

Ancak o konumda ve o andaki psikolojimizle verebileceğimiz en doğru karar budur. Sonradan bizim o kararı YANLIŞ olarak adlandırmamız o kararımızı yanlış yapmaz.

ÇÜNKÜ SİZ O ANDA VEREBİLECEĞİNİZ EN DOĞRU KARARI VERDİNİZ.

Başka biri sizin adınıza karar verirken de siz bu karar boyun eğerek kendi açınızdan doğru bir karar verdiniz. Yani bu karara boyun eğip kabul etmeniz o kişinin suçu değildir.

Peki ya sonradan yanlış olduğunu düşündüğümüz karar hayatımızı etkiliyorsa ne yapmalıyız?

Böyle bir durumda yapılacak şey SUÇLU hissetmek ya da insanları suçlamak değildir. Siz hiç suçlu hissedip etrafındakileri suçlayıp problemi çözen bir insan gördünüz mü? Tam tersine suçlu hissetmek ve etrafındanızdaki insanları suçlamak elinizi ayağınızı bağlar ya da yalan söylemenize sebep olabilir.

Böyle bir durumda yapılacak şey SORUMLULUK almaktır. Aslında biz suçlu hissederek etrafımızdaki insanları suçlayarak yanlış yaptığımızı düşündüğümüz bu kararın sorumluluğundan kaçarız. Adeta kendimizi korumaya çalışırız. Ancak suçlu hissetmek hiçbir şekilde bizi korumaz aksine yazının başında da belirttiğim üzere hastalıklara sebep olur.

Bugüne kadar yanlış kararlar verdiğini mi düşünüyorsun?

Sınava çalışmakta geciktin mi?

Geç uyuduğun için sabah işe geç mi kaldın?

Yanlış bir meslek seçimi mi yaptın?

Bu mesleği seçtiğin için annen mi suçlu?

Hep suçlu olan başkaları mı?

Eski işin için “o kişiyi dinleyip keşke işi bırakmasaydım” mı diyorsun?”

“O adamı/kadını sevdiğim için böyle oldu” mu diyorsun?

O zaman sorumluluk al hayatın değişsin!

SUÇLU hissetme ya da etrafındakileri suçlama. SORUMLULUK al. Suçlu hissetmek sana hiçbir şey kazandırmayacak. İnsanları suçlamak da hiçbir şeyi değiştirmeyecek ancak sorumluluk almak hayatını güzelleştirecek.

Ayağa kalk, aynada kendine bak ve şunu de “O anda verebileceğim en doğru karar bu karardı. Başkası beni yönlendirse bile onların kararını kabul etmek benim sorumluluğumdu. Bu karar bana kötü olaylar / durumlar yaşatsa da bu kararın sorumluluğu bana ait.”

Ve kendine sor “Bu kararını devam ettirip bu hayatı mı yaşamak istiyorsun yoksa bu kararın sorumluluğunu alıp hayatını güzelleştirmek için adım atmak mı? Bu problemi çözmek için neler yapabilirsin?”

Hatırla; bu kararı verdiğin için bunları yaşamıyorsun. Bu kararın sonuçlarını görüp sorumluluk almaktan kaçtığın için bu olayları/durumları yaşıyorsun. Bu kararı vermiş olan senin hayatının sonu değil. Ancak yanlış olduğunu düşündüğün bu kararın sorumluluğundan kaçıp bunun suçunu kendine ya da başkalarına yüklemen senin güzel günlerinin sonu olabilir.

Şimdi karar ver!

ŞU ANDA SORUMLULUK ALIP YENİ VE DOĞRU KARARLAR VEREREK HAYATINI GÜZELLEŞTİRMEK Mİ YOKSA SUÇLU HİSSEDEREK YA DA İNSANLARI SUÇLAYARAK GÜZEL GÜNLERDEN KAÇMAK MI?

Senin seçimin, senin hayatın…

Ve son olarak ufak bir tüyo; her gün bir bardak suya “SORUMLULUK ALMAYI SEÇİYORUM” diye 7 defa söyle ve sonra iç. Suyun hafızasını kullanarak bu suçluluk hissinden daha kolay arınabilirsin.