- Duygusal yeme, kişinin fizyolojik bir açlık hissetmeden, olumsuz duygularla baş etmek veya bu duyguları bastırmak için yemek yemesidir. Duygusal yeme, fizyolojik açlık gibi yavaş yavaş değil bir anda gelir. Kişi kendini stresli, üzgün, mutsuz, duygusal olarak boşlukta hissettiği zaman gerçekleşir. Kişiler bu durumlarda, genellikle kalorisi, yağ ve şeker içeriği yüksek yiyeceklere yönelirler. Yenilen yağlı ve şekerli yiyecekler, kişileri kısa bir süreliğine rahatlatır, yiyeceklerin yarattığı rahatlama etkisi geçtikten sonra, kişiler tekrardan duygularla baş etmede zorlanırlar. Tekrar yemeye başlarlar ve bu kısır döngü devam eder. Duygusal yeme yaşayan insanlar, bir süre sonra yiyeceklere bağımlı hale gelir. Özellikle tercih ettikleri yağlı besinler, kişilerin dopamin hormonlarını-canlılık-bir anda yükseltip, bir anda düşürür. Aynı zamanda, şekerli besinlerde kişilerin serotonin hormonlarını-mutluluk- bir anda yükseltip, bir anda düşürür. Böylece kişiler bu yiyeceklere bağımlı hale gelir. Bu yiyecekleri yiyemedikleri zaman yoksunluk belirtileri gösterirler; sinirlilik, gerginlik, mutsuzluk gibi. Bu kısır döngüden çıkmak için öncelikle kişinin duyusal yeme yaşadığının farkında olması gerekiyor .
- Duygusal yeme ile baş etme yöntemleri:
Bol su içmek : Susamakla, acıkmayı karıştırabiliyoruz. O yüzden açlık hissettiğiniz zaman önce suyunuzu için ve 15 dakika bekleyin. Açlığınız geçmediyse bir şeyler yiyin.
Sağlıklı beslenmek: Açlığınızı kontrol altına almak için sağlıklı beslenmek çok önemli.
Protein alınımına, meyve sebze tüketimine ve sağlıklı karbonhidrat alımına özen gösterin. Sürekli besin değeri düşük yiyeceklerle beslenirseniz, hücreleriniz yeterince beslenemez ve sürekli acıkırsınız.
Yiyeceklere yasak koymamak: Yiyeceklere yasak koymamak en önemlisi. Eğer kalorili yiyeceklere bağımlıysanız, onlara yasak koymak sizi daha çok strese sokacak ve yasak koyduğunuz yiyecekleri daha çok yiyeceksiniz. Beslenmenizin %80’i sağlıklı olduğu sürece, istediğiniz yiyeceklerden belirli miktarlarda yiyebilirsiniz.
Hareket halinde olmak: Hareket deyince sadece spor yapmak gelmesin aklınıza, gün içinde çok oturmamak, oturmayı gerektirecek bir işiniz varsa aralarda hareket etmek için zaman yaratmak. Hareket etmek, stresinizi azaltacak ve stresle baş etmek için daha az yiyeceklere yöneleceksiniz.
Yeme günlüğü tutmak : Gün içinde yediklerinizi yazmak, hangi yiyecekleri hangi durumlarda yiyorsunuz bunları not etmek, yiyeceklerle olan ilişkinizi anlamak için size yardımcı olacak. Genellikle hangi duyguları bastırmak için yiyorsunuz, bu duygularla baş etmek için yemek yeme dışında neler yapabilirsiniz? Gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.
Ajanda tutmak: Gün içinde yapacaklarınızı listesini yazıp, yapacaklarınız ile meşgul olmak size yemek yemeği unutturabilir. Gün içinde rahatlayabileceğiniz aktiviteler eklemek de size iyi gelecektir.