Hayat gerçekten sizi çok zorluyor dimi? Herkesin hayatı güzel giderken siz hep engelleri kaldırmakla uğraşıyorsunuz, zorluklarla mücadele ediyorsunuz. Ama ne yaparsınız yapın hiçbir şey çözüme ulaşmıyor, hayatınız asla yolunda gitmiyor. Sanki bu hayatta her şey sizin başınıza geliyor. Bu cümleler, ruh hali tanıdık geldi mi? Bu cümleleri söyleyen bu duyguları yaşayan tek siz değilsiniz. Herkes hayatta belirli dönemlerde bunları yaşıyor, tıkandığını hissediyor. Peki ne yapmalıyız? Böyle isyan ederek kendimizi daha da mı karamsarlığa itmeliyiz yoksa bu olumsuz dönemi fırsata çevirip yolumuza devam mı etmeliyiz? Bizim hata yaptığımız yer ne biliyor musunuz? Yaşanan bu olumsuz dönemden çıkmaya çalışmak yerine kendimizi o döneme hapsediyor olmamız. Ama ben ne yaparsam yapayım hiçbir şey değişmiyor ki boşa kürek çekiyorum dediğinizi duyuyor gibiyim.
”Yok olmaz bu iş ne yaparsan yap sonuç hep aynı olacak. Asla çözülmez bu durum. Bizim hangi işimiz düzgün gitti ki bu gitsin”. Bunlar iç sesiniz mi yoksa çevrenizde bu sözleri söyleyen kişiler var mı? Öğrenilmiş çaresizlik dediğimiz bu durum kişinin tüm olumsuzlukları kökten kabul etme durumudur. Bu kabulleniş öylesine güçlüdür ki bazen tüm engeller kalksa da kişi başarısız olacağına inandığı için engelin kalkmış olduğunu fark etmez. Aslında bir fark etsek, hayatın bu zorlukları bizim bir şeyleri anlamamız için verdiğini bir görsek her şey farklı olur.
Eminim ki çoğu kişi bu tarz kişisel gelişim yazıları okurken yada olumlu konuşan insanlara karşı ; ” konuşması öğüt vermesi güzel ama yaşamadan anlayamazlar” diyorlardır. Çok doğru .Kimse aynı durumu yaşamadan karşıdakinin ne hissettiğini anlayamaz.Ama ben de bundan 2-3 yıl önce çok kötü bir dönem yaşamıştım.Sanki daha kötüsü olamazdı.Hayatım tersine dönmüştü. Tutunacak hiçbir yer bulamıyordum. İnsanların motive edici sözleri dahi bana anlamsız geliyordu.Bir süre sonra gördüm ki böyle devam edemezdim.Tutunmam lazımdı.Herkese her şeye rağmen hayatım devam ediyordu.Bu acılı süreç elbet bir gün bitecekti ve o gün geldiğinde ben elimdekileri kaybetmiş olmak yerine kazanmış olmayı diledim.O andan itibaren bir şeyler değişmeye başladı. Tabi ki kolay olmadı.Kolay olmayacağını da biliyordum.Ama o süreç bitti. Şimdi geçmişe baktığımda bana ne kadar çok şey öğretmiş dedim.Çevremdekiler ”ne kadar güçlüsün biz dayanamazdık bu acıya” gibi sözler sarf ettiler .Şimdi önüme bir engel çıktığında üstesinden gelebileceğime inanıyorum.Çünkü kendi içimdeki güce güvenim arttı.İşte hayat bu örnekteki gibi hiç bitmeyen bir tecrübe şeklidir.Herkes için bu hayatta öğrenmesi gereken şeyler vardır.Her yer bizim için mesajlarla, derslerle dolu.Yeter ki biz bunları görmek isteyelim. Yaşadığımız olumsuz duyguları olumlu şekilde kullanırsak bir şeylerin değişebileceğini göreceksiniz.Duygularımızı biz içimizde üretiriz.Yani dışarıdan gelmez ,her şeyin kaynağı biziz.Eğer böyle olmasaydı herkes aynı duruma aynı kişiye karşı aynı şeyleri hissederdi.Kimi yaşadığı olumsuz bir durumu 2 günde atlatırken aynı olayı yaşayan başkası belki yıllarca aynı duyguyu hisseder. Kimsenin hayatı dümdüz yolda ilerlemiyor.Herkesin iniş çıkışları farklı.Bu engeller zorluklar olmadan siz gerçek siz olamazsınız. İnsan tecrübeleriyle, hatalarıyla, acılarıyla bir bütündür. Peki iç dünyamızda yarattığımız çaresizlik hissinden kurtulmak için neler yapabiliriz?
- İlk olarak KABULLENİN. Olumsuz duyguyu,durumun şartlarını. Kendinize şu sözü tekrarlayın; evet şu an kötü bir dönemden geçiyorum. Ama bunu atlatabilecek kadar güçlüyüm.
- Nasıl olsa değişmeyecek sözünü hayatımızdan çıkartalım. En azından deneyin.
- Yaşanılan kötü durumlarda kendinize doğru sormanız gerekir. Bunları yaşamamın anlamı ne? Neleri değiştirmem gerekiyor? Ne yaparak çözüme ulaşabilirim? Bu tarz sorular kişinin kendisini anlayarak olaya objektif bakmasına yardımcı olur.
- Başarılı insanların hikayelerini okuyun. Okuduğunuzda göreceksiniz ki onlarda başarısızlığa uğramış ama vazgeçmemişlerdir.
- Geçmişte yaptığınız hatalara bakın. Hatalarınızdan ders alın ve tekrar deneyin. Her yeni başlangıç yeni bir sonuçtur. Geçmişe takılmayın.
- Hayata pozitif bakan insanlarla konuş. Göreceksin ki enerjin ve başarma isteğin artacaktır. Sürekli şikayet eden, hayata olumsuz bakan insanlar bizden yaşam enerjimizi çalarlar.
- Kendini takdir et, iyi bir insan olduğunu ve başarabileceğini düşün. Kendini takdir etmek için illaki büyük başarılara ihtiyacın yok.
- Her geçen gün kendinize yeni bir şeyler katın. Dil kursuna gidin, bir müzik aleti öğrenmeye çalışın, bol bol kitap okuyun, film izleyin, tiyatroya gidin. Ne yaparsanız yapın bir önceki günle aynı kalmayın. Şartlar değiştikçe başarma ihtimaliniz de artacaktır.
- Kendi yeteneklerinizin farkına varın. Kısa vadeli hedefler koyun. Başardıkça kendinizi ödüllendirin.
- Şartlar zor olabilir, hedefin çok yüksek olabilir ama asla vazgeçme. Pes dersen hiç şansın kalmaz. Ara ver, dinlen, planlarını gözden geçir, nerelerde hata yaptığını bulmaya çalış fakat asla pes etme.
Birisinin ya da bir olayın gelip sizin duygularınızı değiştirmesini beklemeyin. Yoksa hep kişilere ve olaylara bağımlı bir hayat yaşarsınız. İplerinizi kendi elinizde sıkı sıkı tutun ve dilediğiniz gibi hayatınıza yön vererek duygularınızı üretin. Hataların, engellerin sizi durdurmasına izin vermeyin. Yeni başlangıçtan korkmayın. Hayat varsa umut da var. Ne demiş ünlü şair Edip Cansever ; ” umudu dürt, umutsuzluğu yatıştır”.