Kaliteli Hayat
Hayat kalitesini artırmayı konuşacağız ama öncelikle kaliteli hayat nedir ondan bahsedelim.Bu göreceli bir kavram.Kendi tecrübelerimle tanımlayacak olursam;
Kaliteli hayat;kişinin kendini huzurlu,mutlu hissettiği,her geçen gün daha çok geliştirdiği,doyum aldığı ve bunların neticesinde maddi ve manevi olgunlaştığı bir hayat.
Kalitenin ne demek olduğu da kişiye göre değişir.
Kendi Kalite Tanımını Oluşturmak
Doğduğumuz ortam,yetiştiğimiz aile,yaratılıştan gelen mizacımız ve kendimize kattıklarımız birleşerek bizim hayat kalitemizi ve algılarımızı ortaya koyar.
Birine göre kaliteli yaşamak gönlünce seyahat etmektir,bir başkasına göre istediği marka arabayı alabilmektir gibi.
Tüm bunlardan gelmek istediğim nokta şu ki; kendimizi ne kadar doğru tanırsak kaliteli bir hayata erişmemiz de o kadar kolay olur.
Çevremden de aldığım fikirler ve naçizane kendi tecrübelerimi katarak hayat kalitemizi artırabilecek önerilere başlıyorum.
Sağlıklı Yaşam
- Sağlıklı bir şekilde hayatımızı sürdürmek için doğru alışkanlıklar edinmek
-sadece başımız ağrıdığında bile ne kadar huzursuz oluyoruz.Herhangi bir sağlık sorunu olup ben bunu yaşadığım için mutluyum diyen birini görmedim.Hayattan lezzet alabilmek için sağlığını korumak en temelde. - Sağlıklı yaşam çerçevesinde doğru beslenme alışkanlıkları kazanmak
-Bilmiyorsanız diyetisyenlerden danışmanlık alabilirsiniz.
3. Sağlıklı yaşam çerçevesinde düzenli egzersiz alışkanlığı edinmek
-üç gün yapıp beş gün bırakıp sonra bir gün yapmak yerine,haftada bir gün ama her hafta egzersiz yapmak hem daha etkili hem de sizin bunu uygulamanız daha kolay.
4. Kendine zaman ayırmak
- Eğer ne istediğinizi biliyorsanız,hedefleriniz belliyse onlar için attığınız her adımla kendinize zaman ayırmış oluyorsunuz.Eğer ne istediğinizi bilmiyorsanız ya da hala net değilse(ki çoğunluğun ortak problemi) ne istediğinize karar vermek için zaman ayırın.Bu dünyaya bir kere geliyoruz ve amaçsızca savrulan bir hayat ne kadar kaliteli olabilir tartışılır.
Yapmaktan zevk aldığınız hobileriniz varsa ve bunlara zaman ayırıyorsanız yine kendinize vakit ayırmış oluyorsunuz.Hobi konusunda deneye yanıla neyi yapmaktan hoşlandığınızı zamanla anlayabilirsiniz.
5. Sabah erken kalkmak
Bazı kişiler ben gece insanıyım diyerek doğada hakim olan düzenin dışında hareket etmiş oluyor.İnsan olarak belirli fizyolojik özelliklerimiz var.Bazı hormonların sadece gece uykusunda salgılanması ve çok önemli olması gibi.Mesleki şartları gece uyanık kalmayı gerektirenler hariç diğer kişiler erken kalkıp erken uyursa günleri daha verimli geçer.Dünya nezdinde bakıldığında da başarılı kabul edilen kaliteli bir hayat süren insanların geneli erken kalkar.
6. Gün içinde belirli rutinlere sahip olmak
-Rutinler denilince sadece kalıplardan oluşan bir hayat geliyor çoğu insanın aklına.Aslında öyle değil.
-Günün en verimli saatlerini değerlendirmek için özellikle o zamanlara ait bir rutine sahip olmak yapılması gereken işlere başlamayı kolaylaştırır hatta iki rutini birbirine bağlayarak yapmak daha da kalıcı olmasını sağlar.Örneğin;namaz kıldıktan sonra tefsir okumak ya da sabah pilates yaptıktan sonra kahvaltı etmek gibi.Her iki örnekte de iki rutin var ve birini yapınca diğerini otomatik hatırlıyorsun.Müthiş bir özellik.
Yatırım
7)Maddi ve Manevi Yatırım yapmak
-Şu an bunu okur okumaz eminim hepinizin aklına bahaneler geldi.Ama ben öğrenciyim,bu ay da rahat harcayayım sonra ki ay bakarım gibi..Herkes kendi bütçesine göre bir miktar ayırabilir.Yapmak istediğiniz şeyler için o birikimlere ihtiyaç olacak.Benden minik bir tavsiye; elinize para geldiğinde ilk yatırım için ayırın sonra ödemeleri ,harcamaları yapın.
-Yatırım deyince sadece maddi yatırım gelmesin aklınıza.Kendinize de yatırım yapın.Dil öğrenin,kurslara yazılın,diksiyon eğitimleri alın.Hedeflerinizin gerektirdiği yönlerde yatırımınızı yapın.Maddi yatırıma imkanı olmayan kendinden başlasın.Kendinize kattığınız her şey daha sonra maddi yatırım ve kaliteli bir hayat olarak dönecektir.
Minimal Hayat
8)Daha az eşyayla yaşamak
İhtiyaç olmadığı halde fazlaca alınan kıyafetler,mutfak eşyaları,biblolar..Bu şekilde alımları azaltın.
Eşya insana değil de insan eşyaya hizmet eder konuma geldiğinde kaliteli bir hayat için ayrılması gereken zaman kalmıyor.
9)Kaliteli çevre edinmek
Beynimizde ayna nöronlarımız var.Bu nöronlar yanımızdaki yakınımızdaki insanlardan gördüğümüz davranışları kopyalıyor ve bir süre sonra biz de aynılarını yapıyoruz.Çevremiz kaliteli olduğunda bizim de kaliteli bir hayata sahip olmamız daha kolay.Tabi tam tersi de mümkün.
Kaliteli Bilgi
10)Okumak
-Kaliteli bir hayat için kaliteli içerikler okumak önemli.Aynısını TV, internet,sosyal medya için düşünebilirsiniz. Dinlediğiniz müzikler,takip ettiğiniz kişiler sizin hayat kalitenizi önemli ölçüde etkiler.Takip ettiğiniz birisinden pratik bir ipucu alırsınız ve eskiden çok zaman harcadığınız o işe artık daha az zaman harcarsınız.Kendinize ayırabileceğiniz zaman miktarı artar.
11)Zararlı Olduğunu Düşündüğünüz Alışkanlıkları Terk Etmek
-zararlı alışkanlıkları terk etmenin de hayat kalitesini artıracağı muhakkak.Yine aslında olay kendimizi tanımamıza geliyor.Neyin/kimin bize zarar verdiğini ve hayat kalitemizi azalttığını biliyor muyuz?
Bakış Açısı
12)Mutlu olmayı öğrenmek ve Hayata Pozitif Bakmak
Bir olaya nereden baktığınıza göre olayın size etkisi değişir.Birisiyle tartıştınız diyelim.Pek çok bakış açısı var ama ikisini değerlendirelim:
-Tartışma ortamı oluştuğu için karşı tarafa öfkelenip enerjinizi düşürebilir ve o an mutsuz olabilirsiniz.
-Birisiyle tartışabilecek öz güvene sahip olduğunuz için kendinizi iyi bile hissedebilirsiniz ya da hiç düşünmezsiniz.Tartışma anında gerilmek normal gayet insani ancak olay sonrasındaki değerlendirmemiz bizim algılarımıza göre şekilleniyor ve neticede mutlu ya da mutsuz oluyoruz bazen de nötr kalıyoruz.Anlık mutluluk durumu değişebilir ama genel mutluluk öğrenilebilir ve yüksek tutulabilir.
Mutlu olduğumuz ve pozitif baktığımız bir hayat kaliteli bir hayata kapı aralar.
Kendimizi tanıdığımız ve böylece hayat kalitemizi artırdığımız bir ömür diliyorum.Bir sonraki yazımda görüşmek üzere..