Yalnızlık Psikolojisinden Kurtulma

Günümüzde insanlar teknolojik gelişmelerin de etkisiyle sosyalleşme ve çevrelerini genişletme yönünde yoğun bir çaba içerisine girmekte. Bu mecradaki gelişmelere rağmen insanların büyük çoğunluğu yalnızlıktan şikayet etmekte. Peki yalnızlık ne? Hangi durumlarda insan yalnızdır? Yalnızlık hissi ile tek başına kalmak aynı şey midir? Yalnızlık psikolojisinden nasıl kurtulabiliriz?

Yalnızlık, insanın kendisinin tercih etmediği çoğu zaman zorunda kaldığı bir durumdur. Tek başınalık ise kişinin kendi iradesi ile yalnız kalmayı tercih etmesi durumudur. Bu iki durum kişilerce karıştırılmakta ve çoğu zaman insanları bunalıma sürüklemekte. Bu gün insanlarımızda tek başına kalamama problemi ile karşılaşıyoruz. Oysa tek başınalık insan için o kadar değerli bir vakittir ki insanın kendini tanımasını, hayatını anlamlandırmasını, çevresindeki güzellikleri farketmesini sağlar.

Peki kişi yalnızlık psikolojisinden nasıl kurtulabilir?
Öncelikle yalnızlık olarak tanımladığımız şeyin ne olduğunu belirlememiz gerekir.  Bu tanımı belirlemenin ardından bu durumdan kurtulmanın yollarını bulabiliriz.

1.Yalnızlıktan kurtulmak için öncelikle olumsuz düşüncelerden kurtulmalıyız.
İnsan psikolojisi çok hassastır. Kişi aslında yalnız olmamasına rağmen ortama yüklediği olumsuz anlamlar yüzünden kendisini yalnız hissedebilir. Öncelikle ortama ve kişilere yüklediğimiz anlamları gözden geçirmeliyiz. Ön yargı ve insanlara karşı olumsuzluklarımızdan kurtulursak yalnızlık duygumuzdan da sıyrılmış oluruz.

2. Yeni insanlara ve yeni ortamlara açık olmalıyız.
Yeni insanlar, yeni ortamlar ve yeni düşünceler eğer bunlara karşı kapalı olursak girdiğimiz yeni ortamlarda kendimizi yalnız hissetmeye mahkum ederiz.

3. Kendinizi meşgul edecek uğraşlar edinin.
Unutmayalım ki kişi en çok boş kaldığı zaman düşünür ve kendisini boş hissettiği zaman da yalnız hisseder. Kendimize faydası olacak ve hayatımıza mutluluk katacak uğraşlar edinmekte her zaman fayda vardır.

4. Bulunduğunuz ortamı değiştirin.
Aynı statüde, aynı düşünceye sahip insanların olduğu ortamlar size iyi gelecek ve yalnız olmadığınızı hissettirecektir.

5. Çevrenizden beklentiye girmeyi ve onlara bağımlı yaşamayı terk edin .
Bu durum sizi yalnız kalmaktan korkutur ve tek başınıza kaldığınızda hiçbir şey yapamaz hale getirir. Unutmayın ki siz bir bireysiniz ve bağımsız hareket edebilmek sizin için en önemli şeylerden birisi.

6. Yalnız hissettiğiniz durumları dostlarınızla paylaşın.
Ünlü şair Özdemir Asaf, ”yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılsaydı yalnızlık olmazdı” der. Böylece yalnızlığı ortadan kaldıran bir diğer silahı bizlere söyler; paylaşmak.

Yalnızlık ve yalnızlık endişesinden kurtulmak daha kaliteli bir hayat yaşamamız adına önemli. “Kendini yalnız hisseden kimse için her yer çöldür.” diyor Anton Pavlovic Cehov. Biz çölümüzü yeşertecek çözümlere odaklanalım. Bizi yalnız hissettiren sebebi bulalım ve yok edelim.