Varsa Yoksa Empati!

 

Belki çoğumuz ortaokulda duymuşuzdur bu kelimeyi. Ne anlamı vardı, nerede kullanılırdı? Karşınızdakinin duygularını anlamak için kendini onun yerine koymaya deniyordu. Peki, cidden işe yarıyor muydu? Bana göre göreceli bir kavram doğrusu…

Peki, empatiyi en fazla ne zaman kurarız? Bir düşünün. Kendimizi başkasının yerine ne zaman koyarız? Tabii ki başkasının başına gelen bir olayda değil mi? Kendimizi ne kadar kötü hissetmişizdir. İnsanlar birbirlerinin halinden anlasalar belki bu kavgalar, anlayışsızlıklar ortadan kalkardı. Empati dediğimiz bu kavram, demek ki hayatımızın bir parçası olmalı ve gerektiği zaman empatiyi kullanmasını bilmeli. Kullanmadığımız zaman neler olabileceğini tahmin ederek hareket etmeli…

‘’Kısaca empati kur, hayatı kurtar!’’ – Fatih Barış Akarçeşme

Empati kur diyorum ama şimdi bahsedeceğim cümlelerle empati kurmak sakıncalı olabilir. Tavsiyemdir, empatiyi unutun… 🙂

Öncelikli olarak; karşılıklı olarak konuştuğunuz muhatabınız saldırganlaştığında…

-Konuşulan konu hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadığında,

-Karşınızdaki kişi sizi konuşulan konudan uzaklaştırmaya çalıştırdığında ve karşınızdakinin konuşmalarından duygu durumu hakkında yeterli bilgi alınmadığında…

Kısaca empatiden bahsettim. Ama şunu unutmayalım ki empati işte bu durumlarda bir işe yaramayacaktır. Ve en kötüsü de her insanda da işe yarayacağı ne malum? Her insan farklıdır, farklı tepki verebilir. Bu sebeple empati kuramadım diye üzülmeyin. Çünkü bir şeyi bilmek için faydasını ve zararını bilmek zorundasın. Çünkü zararlı sen çıkabilirsin.