Yatırım denilince aklımıza genelde ekonomi gelmektedir. İnsanlar çoğunlukla parasal yatırımlara yönelmiş olsa da asıl yatırımın insanın kendine yapacağı yatırım olduğuna ise dikkat etmemektedir.Kendimize yatırım yaparken ilk olarak kısa vadede yatırım ve uzun vadede yatırım başlıkları altında değerlendirme yapılabilir. Bu değerlendirme gerek fiziksel gerekse de ruhsal aktivitelere dayanır.
Peki bu yatırımlar nelerdir?
Bu soruya verilebilecek birçok cevap olabilir. Öncelikle kişinin sosyo-kültürel yaşam döngüsünde ihtiyaç duyduğu, o olmadığı durumlarda aslında hiçbir şeyin bir anlam ve önem kazanmadığı, yapılması gereken ilk yatırım “sağlık” yatırımıdır. Şöyle bir düşünelim. Herhangi bir hastalığa yakalandığımız zaman, canımız hiçbir şey yapmak istemez ve bir an önce iyi olmanın yollarını ararız. O an paramızın ne kadar fazla olduğunun pekte bir önemi yoktur. Nitekim günümüzde sağlıklı olmayı bekleyen milyonlarca insan var. Bu da demektir ki sağlığımızı her zaman para ile geri kazanamayız. Peki sağlık anlamında kendimize yatırım yapabileceğimiz aktiviteler neler olabilir? Öncelikle; zararlı alışkanlıklardan uzak durmak günlük yürüyüşler yapmak, (zaman zaman koşu da olabilir), bisiklet sürmek, spor yapmak, vb. egzersizler önerilebilir.
Kendimize yatırım yapmak için irdeleyebileceğimiz bir başka ana başlık da “beslenme”dir. Yukarıda bahsettiğimiz sağlık konusuna destek sağlayan beslenme, insanın bedensel olarak hayatını pozitif yönde sürdürmesinde etkendir. Beslenme konusunda özellikle katkı maddelerinden uzak, doğal besinler tercih edilmelidir. Asitli içeceklerden, yağlı, tuzlu ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Mevsimine göre sebze ve meyve tüketilmelidir.
Kendimize yatırım yapma amaçlı yapılabilecek bir diğer aktivite ise “kitap okumak”tır. Gerek bugüne kadar duyduğumuz gerekse de bugünden sonra sürekli olarak duyacağımız kelimedir kitap okumak. Kitap okumak; şüphesiz bizlere farklı düşünme becerisi kazandırma, düşünceleri olgunlaştırma, konuşma ve yazma da akışkan bir dil ve anlamlı cümleler kurma, hayal gücünü geliştirme, zihni aktif tutma gibi faydalar sağlayacaktır. Bu anlamda özellikle kütüphanelere giderek yerinde okuma etkinliği yapmak ayrıca kişinin motivasyonunu artıracaktır.
Bir başka aktivite olarak dil konusunu ele alabiliriz. Herkesin kabul ettiği ve artık Dünya genelinde nerdeyse evrensel dil olarak kabul edilen “İngilizce” dilini öğrenmek de kendimize yapabileceğimiz yatırımlardan bir diğeridir. Hiç olmazsa belli kalıpları öğrenmek, hafıza teknikleri kullanarak İngilizce kelimeler ezberlemek, İngilizce altyazılı filmler seyretmek gibi etkinliklerle belirli bir seviyeye gelinebilir.
Yatırım konusunda yapılabilecek çok daha fazla faaliyet vardır. İnsanların tiyatroya gitmesi, kendi isteklerine uygun bir hobi edinmesi, müzikal bir enstrüman aleti çalmayı öğrenmesi, bitki yetiştirmesi gibi faaliyetler insanı ruhsal açıdan da geliştirecek örnekler olarak verilebilir.