80/20 kuralı (pareto ilkesi olarak da bilinir) çoğu durumda, sonuçların %80’inin, nedenlerin %20’sinden kaynaklandığını anlatır. Pareto adını, İtalyan olan Pareto’dan alır. Hikayesi ise şudur; İtalyada’ki servetin %80’inin nüfusun %20’sine ait olduğunu gözlemleyen ve adını veren İtalyan iktisatçı Vilfredo Pareto. Pareto, 19. yüzyılda İngiltere ekonomisinin servet dağılımını incelemiş ve bu inceleme sonucunda servetin %80’inin halkın %20’sine ait olduğunu saptamıştır. Sonrasında kendi ülkesi olan İtalya’da ve diğer bazı ülkelerde de buna benzer bir durum olduğunu tespit etmiş, fakat bu durumun nedenlerini o dönemde tam olarak izah edememiştir. George Zipf ile Joseph M. Juran yıllar sonra bu teoriyi tekrar ele aldığında Pareto ilkesi önem kazanmış ve Vilfredo Pareto’ya ithafen literatüre onun ismi ile geçmiştir.
Pareto İlkesi Hakkında Uyarı
Pareto ilkesi sadece 80/20 bölünmesiyle sınırlı değildir, bu durum bazen değişiklik gösterebilir. Örneğin, bazı durumlarda pareto 85/15 75/25 gibi ve buna benzer şeyler de olabilir.
Pareto İlkesi Nasıl Uygulanır?
Pareto ilkesinin asıl amacı, sonuçların büyük bir kısmından sorumlu olan küçük orandaki sebeplere bakarak ve odaklanarak, emeklerinizin karşılığını mümkün olduğunca verimli bir şekilde yoğunlaştırmanıza yardımcı olmaktır.
Bu her şeyden önce, çabalarınızı, olumlu sonuçların %80’ine yol açan işin %20’sine odaklamanız gerektiği anlamına gelir.
Örneğin:
- Bir işletme yönetiyorsanız, kârınızın %80’ini oluşturan müşterilerin %20’si ile çalışmaya odaklanın.
- Bir sınava çalışıyorsanız, soruların %80’ini oluşturan materyalin %20’sine odaklanın.
- Bir yazılım ürünü geliştiriyorsanız, kullanıcıların %80’i için önemli olan özelliklerin %20’sine odaklanın.