Aile ve Başarı

Aile; evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birliktir.

Aile toplumun en önemli yapı taşıdır.

Toplumu etkilediği gibi bireyi de etkiler. Doğru davranışlarla bireyin ruhsal, zihinsel ve duygusal gelişiminde büyük katkıları olduğu gibi, yanlış davranışların da bireye büyük zararları olabilir.

Ailedeki bir bireyin başarılı olması isteniyorsa, öncelikle o bireyle ailenin ilişkilerinin iyi olması gerekir.

Ailenin en ufak bir yanlış hareketi bireyin başarısında büyük etkiler oluşturacak ve başarısı düşecektir.

Peki bu etkiler neler olabilir?

Örneğin, ebeveyn çocuğunun aldığı düşük notlarda sürekli olarak ‘Aptalsın, yapamazsın zaten sen’ diye tepki verdikçe günden güne o çocuğun notlarının düşmesini gözlemlememiz çok normal bir durum olacaktır.

Ancak aynı düşük not alan çocuğa ebeveynler ‘Yapabilirsin, üzülme bir dahaki notunun daha iyi olacağına inanıyorum’ gibi sözler sonrasında ise çocuğun notlarının yükseldiğini görebiliriz.

Her ailede problemler yaşanır. Fakat bu problemlerin olduğundan çok büyültülüp çocuğa yansıtılması ise çok başarılı bir çocuğun bile başarısını düşürecektir.

Ailelere burada büyük bir görev düşmektedir.

Aileler başarılı bireyler yetiştirmek istiyorlarsa;

  1. Aralarındaki problemleri bireye yansıtmamalıdır. Çünkü her bir problem bireyin zihnini meşgul edip başarılı olmak için çabalamasına engel olacaktır.
  2. Başarısızlıklarında ters psikoloji yapmaya kalkmayıp bireyi desteklemelidir. “Yapamazsın” gibi sözlerle ters psikoloji yapmak isteyen ebeveynler aslında çocuğun özgüvenini sarstığının farkında değildirler. O yüzden ters psikoloji yerine bireyi destekleme konusu yer almalıdır.
  3. Bireyi motive etmelidir. Bireyin onu başarabileceğine inanmasını sağlamalı, başaramazsa tekrar deneyebileceğini bunun dünyanın sonu olmadığı fikrini bireye kazandırıp onun içini rahatlatmalıdır.
  4. Başarısızlığında ceza vermek gibi bir hataya düşmemelidir. Başarısız olduğunda bireye ceza vermek korkudan dolayı başarılı olmasını sağlar. Korkuyla başarılı olan birey zamanla başarısız olur. Kalıcı başarı, güven ve sevgi duygusuyla olur.
  5. Birey başarılı olduğunda büyük ödüllerle bireyi aşırı derecede şımartmamalı, orta yollu ödüller vermeli. Çünkü en büyük ödül çocuğun kendi geleceği için başarı göstermesidir. Büyük maddi ödüller çocuğun bunu farketmesini engelleyecektir.
  6. Bireyin seçimlerine saygı duymalı, istediği alanda başarı göstermesi için bireyi desteklemelidir. Ebeveynlerin kendi istediği alana bireyi yönlendirmesi o alanda bireyin başarısız olmasına sebep olur. Çünkü hiç kimse istemediği alanda başarılı olamaz. Sevdiği işi yapan kişiler gerçekten kaliteli işlere imza atan kişilerdir.
  7. Başka bireylerle kıyaslama yapılmamalıdır. Birey başka bir bireyle kıyaslandığında kendini küçük hisseder. Aşağılık kompleksine bile girebilir. Her bireyin öğrenme hızı farklıdır. Bu göz önünde bulundurularak hiçbir birey diğeriyle kıyaslanmamalıdır.

Başarılı bireyler yetiştiren ailelerden olmanızı temenni ediyorum.