Hayatımız her gün yeni bir bilgi öğrenmekle geçiyor. İlim derya deniz. Öğrenerek büyüyoruz, güçleniyoruz.
“Öğrenmek güzel şey de keşke öğrenmek kolay olsaydı!” diyenlerdenseniz tam da doğru yere geldiniz!
Öğrenmeyi kolaylaştırmak mümkün! Nasıl mı? Gelin beraber bunlara göz atalım.
1. ZİHNİNİ DİNGİNLEŞTİR
Öğrenmeyi en fazla kolaylaştıran etken zihnin sakin olmasıdır. Zihniniz sakin olmadığı sürece istediğiniz kadar ezberlemeye, öğrenmeye çalışın adeta o bilgiler “aklınıza girmez”. Böyle zamanlarda bil ki zihninin dinginliğe ihtiyacı var.
Zihin fazla çalıştığında aynı bir telefon gibi ısınmaya ve yavaşlamaya başlar. Bu da yapacağınız işlemleri kısıtlar. Böyle durumlarda hatta mümkünse bu durumları yaşamadan önce ara ara MİNDFULNESS gibi zihin sakinleştirici teknikler uygula. Günde 3 dakika içerisinde bile yapabileceğin bu teknik öğrenmeni hızlandırıp kolaylaştıracaktır!
Çünkü zihin sakinleşirse yeni bilgiler öğrenmek de kolaylaşır!
2. UYKUNU DÜZENLE
Öğrenmeyi kolaylaştıran bir diğer etken ise uykudur. Bazı insanlar az uyuduğunda vaktin daha fazla olup daha fazla bilgi öğreneceğini düşünür.Ancak yanılıyorlar.
Uykusuzluk beynin öğrenme düzeyini yavaşlatır ve zorluklarla öğrenmeye başlarsınız. Bu yüzden düzenli uyumak ve sağlıklı beslenmek de bu sürece dahildir.
İlla ki az uykuyla daha fazla verim elde etmek isteyenlerdenseniz ve bunda ısrar ediyorsanız verimli uyku saatlerinde uyuyarak 3,5 saatlik uykuyla 8 saatlik uykuyu vücudunuza kazandırabilirsiniz.
Kaliteli uyku için buradan diğer yazımıza ulaşabilirsiniz.
3. DİNLEN VE EĞLEN
Dinlenmek ve eğlenmek öğrenmek konusunda bazı insanlar tarafından zaman kaybı olarak görülen maddelerden biridir.Halbuki dinlenmek ve eğlenmek bizi şarj eden noktalardandır.
Telefonu şarj etmeden haftalarca kullanamayız değil mi? O halde kendinizi de şarj etmeyi unutmayın!
4. HER PLAN HERKESE UYMAZ!
Tuhaftır ki öğrenmek için biri bir planlama yaptığında herkes o planlamayı ister. Bunu aynı okullarda bazı Rehber öğretmenlerinin herkese aynı ders çalışma programını vermesi gibi bakabiliriz. Sizler zamanında bu planları uyguladınız mı? Ben söyleyeyim! Ben hiç uygulamadım. Sadece çantamda “Bir gün uygularım” diye duran planlardan biriydi.Yıllar sonra farkettim ki o plan hiç de bana göre değilmiş! Çünkü ben saatlerce aynı dersi çalışmaya odaklı bir karakterde değilim.
Kitap okuma konusunda da 300 sayfalık hikayelerle dolu bir kitabı okuyabilirken, 200 sayfalık bir romanı okuyamam. Çünkü ben kısa hikayeleri bitirdikçe mutlu olarak daha fazla kitap okuma hevesi kazanan biriyim.
Ancak bazı insanlar ise hikaye değil roman sever.Hepimizin sevdiği şeyler farklıysa o halde hepimiz aynı planı uygulayamayız değil mi?
O zaman deneyerek kendinize uygun, mutlu olduğunuz ve devamlı yapabildiğiniz planı keşfedin!
5. HEDEF PANOSU
Kendine hedeflerinin fotoğrafının, yazısının ya da eşyalarının olduğu bir pano yap. Hem oraya baktıkça hevesleneceksin hem de heveslenip mutlu oldukça öğrenmen kolaylaşacak!
Ne kadar mutlu olursan o kadar kolay öğrenirsin.
6. HAFIZA TEKNİKLERİYLE ÖĞREN
Öğrenmek ezberlenerek yapılırsa kısa süreli olur. Ancak öğrendiğin bilgileri saçma / absürt hikayelerle bağdaştırıp kodlamalar yaparsan daha kolay öğrenirsin.
Örneğin; İngilizce öğrenirken hafıza teknikleriyle çalışmak kelimeleri ezberlemeden kolaylıkla öğrenmeni sağlar. Bunun için araştırmalar yapabilirsin.
7. KENDİNİ TAKDİR ET
Bu süreçte başarana kadar kendimizi takdir etmeyiz. Oysaki bu süreçteki her adımımız başarılı olsun ya da olmasın takdir edilesidir! Herkes otururken siz kalkıp öğreniyorsanız bu en büyük takdir edilmesi gereken noktadır! Kendini takdir et, kendini mutlu et.
Ne demiştik? Mutlu olmak öğrenmeyi kolaylaştırır.
8. DÜŞSEN DE AYAĞA KALK!
Öğrenme sürecinde elbette zorlandığın pes etmek istediğin anlar olacak. Hepimizin oldu, oluyor. Ancak bu süreçlerin geçici olduğunu bil. En çıkmaz sokak sandığın noktalarda bile Rabbimizin kapılar açacağını hatırla. Sen sadece azimle, sevgiyle çabalamayı, çalışmayı bil.