Daha önceki yazımızda ‘’İçsel Zeka Nedir?’’ özelliklerinden bahsetmiştik. Şimdi bu yazımızda içsel zekayı geliştirmenin yollarından bahsedeceğiz, keyifli okumalar. İçsel zeka, ‘’Bireyin kendini ifade edebilme yeteneği doğrultusunda başta kendisi olmak üzere bireylerin iç dünyasını ve hislerini anlamaya yönelik kapasitesi’’ olarak tanımlamıştık. Diğer bir adıyla kişisel zeka olarak da adlandırılmaktaydı. Şimdi içsel zekayı nasıl geliştirebiliriz bundan bahsedelim. Howard Gardner’in bir sözü var: “Öğrenilmeye değer her şey, farklı yöntemler kullanılarak öğretilebilir. Bu yöntemlerin çeşitliliği çoklu zekayı harekete geçirir.” Bu sözden de yola çıkarak etkili öğrenim araçlarından ve egzersizlerden faydalanarak, farklı yöntemlerle bilişsel potansiyelinizi geliştirebilirsiniz. Günlük tutmak, olayları farklı açılardan yorumlamanızı sağlar. Bakış açınızın gelişmesine yardımcı olur. Aynı zamanda hayatınızda stres altındaysanız rahatlamanızı, hatalarınızı görüp farkındalık yaratmanıza da yardımcı olacaktır. Kendinizi dinleyin. Düşünmek, insanoğluna verilen en büyük hediyedir. Oturup kendinizi dinleyip, hislerinizin size söylemek istediği mesaja kulak verin. Gün içerisinde kızgınlık, endişe, can sıkıntısı gibi duygular hissetmenize neden olan olaylar karşısında durup sakin olmaya ve kendinizi dışarıdan gözlemlemeye çalışın, değiştirmeye çalışmayın. Kabullenin ve böyle hissetmenize sebep olan olayı değerlendirin. Kendinize hobiler edinin. Howard Gardner’in çoklu zeka kuramında; Bir kişinin birden fazla zeka alanında başarılı olabileceği bilgisi yer almaktadır. İçsel zeka potansiyelinizin dışında görsel ve sözel zeka başta olmak üzere birçok alanda kendinizi geliştirebilirsiniz. Resim çizebilir, hafıza oyunları oynayabilir, müzik besteleyebilir, herhangi bir müzik aleti çalmayı deneyebilirsiniz. İçsel zekası yüksek insanlarda liderlik potansiyeli oldukça yüksektir. Diğer insanların duygu ve düşüncelerini anlayıp onlara yön verebilirler. Meditasyon yapabilirsiniz. Herhangi bir meditasyon ile uğraşmak, içsel zekanın çok hızlı gelişmesini sağlayabilir. Evde günlük işlerle meşgul olurken, kendi düşüncelerinizde kaybolmadan yaptığınız şeye tamamen odaklanabilmeniz gerekir. Kişisel gelişim kitapları okuyun. İçsel zekası yüksek insanlar sürekli kendilerini geliştirme ve yeni hayat felsefesi (anlayışı) arayışında olurlar. Bunu destekler şekilde kişisel gelişim aktivitelerine, kişisel gelişim kitaplarından faydalanarak hayatınıza farkındalık katabilirsiniz.
Bunların yanı sıra sağlıklı beslenmeye dikkat etmeliyiz. Unutulmamalı ki sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Sağlıklı beslenmeli ve düzenli bir hayata geçmelisiniz. Pandemi sonrası daha sık görülen uyku düzensizliği fast food alışkanlığı bunun gibi beyin fonksiyonlarımızı etkileyecek her türlü zarardan arınmalıyız.
Ve son olarak beynimiz gün içinde çok yoruluyor. Zekamızdan en üst faydayı almak için iç huzurunuzu bulun ve nefes almayı unutmayın sağlıcakla kalın.