Zihnimizin Bahar Temizliği

YENİ BAŞLANGIÇLAR İÇİN ZİHNİMİZDE  BAHAR TEMİZLİĞİ ŞART 

Her sene ilkbaharda; halısından, perdesine, kapı üstünden, balkon kenarına kadar her yeri kıyı köşe demeden güzel bir temizleriz.

Kış aylarından kalan kirleri, evimizde biriken negatif enerjiyi atarız.

Peki ya zihnimiz ne durumda? Hiç oraya bakmayı,orayı düzenlemeyi düşündük mü? Oraya da bir bahar temizliği gerekmez mi? Zihniniz temizlik istiyor mu bunu anlayabilmek için aşağıda yazdığım maddelere bakabilirsiniz.

Bunları yaşıyorsanız sizin de zihninize detaylı bir temizlik gerekiyor demektir.

-Kendinizi her şeyden sıkılmış ve gergin hissediyorsanız

-yaptığınız işlere odaklanamıyorsanız

-daha önce keyif aldığınız şeylerden bile keyif almıyorsanız

-her yere geç kalıyorsanız

-unutkanlık başladıysa

-yorgun ve bitkin hissediyorsanız

-içinden çıkılamayacak kısır bir döngüdeymişsiniz gibi geliyorsa

-hayattan tatmin alamıyorsanız

Son zamanlarda bu durumlardan birkaçını yaşamaya başladığımı, mutluluğumun azaldığını ve yeni bir şeylere başlayacak motivasyonu bulamadığımı hissedince bu konuda düşünüp yazmaya karar verdim ve eminim pek çoğumuz ara sıra yaşıyoruz bunu.

Zihinsel kirliliğe ve yorgunluğa yol açan pek çok etken var ve çok sık kullandığımız için bunların başında sosyal medya geliyor. Orada sürekli mükemmel görünümlü hayatları takip ediyoruz ve kendimizi yetersiz hissediyoruz. Bu konuda etkilenmediğimi sanarken gizliden gizliye yetersizlik hissi virüs gibi zihnime yerleşmeye başlamış. Orada gördüklerimizin yüzde yüz gerçeği yansıtmadığını bilsek bile bilinçaltımız gördüğünü gerçek sanıyor. Ve görmek bilinçaltını inanılmaz etkiliyor. Kurgu olduğunu bildiğimiz filmi izleyip ağlamak bunun en güzel örneği.

Sosyal medyadan çok fazla gereksiz bilgiyi alan zihnimizde anlamlı işler yapabilmek için alan kalmıyor. Mesela yemek yaparken kendimizi Pelin’in kedisinin veterinerinin saç stili, Fatma’nın söz tepsisinin fiyatı, Cenk’in story attığı arabanın markasını tahmin etmek gibi gereksiz bir sürü bilgiyi düşünürken bulabiliyoruz. Tabi o sırada yemeğin yanması da cabası…

Zihnimizi  yoran olan ikinci önemli şey, kendini başkalarıyla kıyaslamak.

İlle bir kıyaslamak yapacaksak bu kişi kendimiz olalım ve dünle bugünümüzü kıyaslayalım. Hepimizden bir tane var ve her şeyiyle kendine özel bir tane. Başkasıyla kıyas yapmak kendimize haksızlık, bizi yaradana karşı nankörlük olabilir.

Zihnimizi kirleten üçüncü önemli konu çok fazla plan yapmak ve adım atmamak. Bu biraz mükemmeliyetçilikten kaynaklı bir durum. Planları mümkün olduğunca sade ve net hale getirmek, azaltmak ve küçük bile olsa adım atmak zihinsel yorgunluğu önler.

Zihnimizi kirleten dördüncü önemli konu yarım kalmış işler. Yaşayan biri olarak söylüyorum inanılmaz yorucu bir şey, ciddi stres kaynağı. Bence her şeyi yapmayı istemekten (maymun iştahlı) ileri gelen bir durum. Bu konuda “yarım kalan işlerim” isimli bir liste yapın. Önemli üç tanesini seçin ve bitirmek için yapmanız gerekenlere başlayın. Şimdilik diğerlerinin üstünü çizin. Bu zihninizin temizlenmesi ve dağılan zihin enerjisini toplamak için önemli bir uygulama.

Zihin kirleten pek çok etken var, önemli olduğunu düşündüğüm dört tanesini paylaştım. Zihin kirliliği bir problem, öncelikle bu problemin nedenlerini keşfettik ve şimdi sıra çözümde.

Zihnimizin bahar temizliğini nasıl yapabiliriz?

Ev temizliğinde ilk ne yaparız, ayak altındaki eşyaları toplarız. Giysiler dolaba, çöpler çöp kovasına gibi her şeyi yerine koyarız. Zihnimiz için de aynısı geçerli.

Zihin temizliği için hangi adımları izleyeceğiz, maddeler oluşturarak devam edelim ki aklımızda kalsın.

1)Zihnini kirleten, dağıtan ne varsa tespit et. Sorunlarla yüzleşmek onları sıradan hale getirir ve üzerindeki negatif etkisi azalır. Sessiz bir ortamda eline kağıdını kalemini al. Yazmaya başla.

Unutamadığın eski sevgilin (kankalarınla sürekli kritiğini yaparak kendine unutturmadığın)

Yarım kalan ödevin

Mesajına dönmediğin arkadaşın

Geciktirdiğin borçların gibi…

2)Dağınıklığı, kiri tespit ettik. Şimdi onları sınıflandırma ve yerleştirme vakti. Çöp olanlar, tamamlanması gerekenler gibi. Yukarıda Pelin’in kedisinin veterinerinin saç stili demiştik ya işte bu zihnimizin ayak altındaki çöp bilgi. At gitsin hatta bu çöpleri zihninden uzak tut. Bunu sosyal medyada geçirdiğin süreyi ve takip ettiğin hesapların kalitesini kontrol ederek yapabilirsin.

3)Artık zihninde ortalık açıldı. Temizliğe başlayabilirsin ama öyle ha deyince olmaz bu. Zaman, emek ve sabır ister. Bazı güzel alışkanlıklar edinmeyi gerektirir.

4)Zihinsel temizlik sürecinde teknolojiyi azalt. Bol bol açık hava yürüyüşleri yap. Yürüyüş beyne kan akışını ve oksijen girişini artırır. Hiç bir şey yapamadığın, tıkandığın yerde kalk yürüyüş yap.

”Beynin daha iyi çalışınca yolun daha açık olur.”

5)Takıntı haline getirdiğin durumlardan uzak kalabilmek için yeni meşguliyetler bul, yeni ortamlar keşfet. Bu konuda Razi’nin  

“İnsan için meşguliyetten daha iyi bir tedavi yoktu.” sözünü kendine hatırlatabilir ve hatta gördüğün yerlere asabilirsin. Görmek çok etkili.

6)Günde sadece 10 dakika derin nefes egzersizleri yap, nefesine odaklan. Bunu klasik müzik gibi zihne yararlı olduğu kanıtlanmış müzik ve musikiyle yapabilirsin.

7)Zihin temizliği sürecinde güzel ve dengeli beslenmek, vücudun toksinlerden arınmış olması çok önemli. Ceviz, badem gibi kuru yemişler, balık,yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve kırmızı/mor meyveler beyin sağlığımız için günlük beslenmemizde olması gereken besinler. 8-10 bardak su içmek bütün sağlığımız ve zihin temizliği için önemli.

Ramazan ayı hem bedensel hem zihinsel temizlik açısından anlamına uygun yaşandığında harika bir fırsat inananlar için.

Nasıl evimizi günlük, haftalık, aylık gibi aralıklarla temizliyorsak zihnimiz için de aynısı geçerli. Zihnimiz için günlük/haftalık/aylık temizlik rutinleri belirleyebiliriz. Haftada bir gün teknoloji orucu, günlük 10 dakika nefes egzersizi gibi.

Hepimize berrak bir zihin ve mutlu bir hayat diliyorum… ??