Her insan zaman zaman benzer sorunlarla karşılaşır. Bu sorunlarla mücadele ederken de ister istemez gardımız düşer, korkularımız daha çok ortaya çıkar. İnsanın kendi motivasyonunu yüksek tutması maalesef çok zordur. Ancak “imkansız” değildir. Kişi bu durumlar karşısında direnç göstererek kendini geliştirir. Her şey kafanızda bitiyor. Engellere odaklanırsanız, takılıp düşersiniz. Ama fırsatlara odaklanırsanız, ilerlersiniz. Bu yüzden modumuzun düştüğü dönemleri zaman kaybı olarak nitelendirmek yerine toparlanmak için kendimize verdiğimiz süre olarak kabul etmeliyiz. Böylelikle o dönemi daha lehimize çevirebiliriz. Kendimizi yorgun, mutsuz hissettiğimiz dönemlerde birkaç küçük şeyle motive olacağımız önerilerimi paylaşacağım sizinle… 🙂
1)ERTELEMEYİN!
Harekete geçin. Ertelemek, kişinin verimliliğini düşüren bir davranış biçimidir. Erteledikçe, içinde bulunduğunuz ruh halinden çıkamazsınız. Bir an önce silkelenip istediklerimiz için harekete geçmeliyiz. Yoksa hayallerimiz hep hayal olarak kalmaya mahkum olur.
2)AĞLAYIN.
Eğer içinizden geliyorsa ağlayın. Ağlamak kişinin rahatlamasına, içinin dökmesine yardımcı olur. Gözyaşlarımızla birlikte içimizdeki olumsuz duygularda akıp gider. Ağlayamayan, içine çok atan birisi iseniz ağlamak için kendinize bahaneler bulabilirsiniz. Mesela acıklı bir film, duygusal bir şarkı….
3)HATIRLAYIN!
En mutlu anlarınızı hatırlayın. Doğum gününüzü, tatilinizi, arkadaşlarınızla vakit geçirdiğiniz zamanları… O an sorunlarınız olsa da güzel anları hatırlamak insana umut verir.
4)BAŞARILARINIZI DÜŞÜNÜN!
Şimdiye kadar elde ettiğiniz başarıları düşünün. O zamanlarda da sıkıntı çekmiş. Ama bir şekilde engelleri aşıp bugünlere geldiğinizi düşünerek kendinize özgüven aşılayın.
5)MOLA VERİN!
Kendinizi iyi hissetmek için molalara ihtiyacınız vardır. Siz makine değilsiniz ki sadece çalışın. Hayata sadece iş, hedef, sınav, başarı olarak bakmayın. İnsanın yeme-içme-uyuma gibi temel ihtiyaçları yanında sohbet etme, eğlenme, dertleşme ve kendine zaman ayırma gibi ihtiyaçları da vardır. Önemli olan kendinizi iyi hissetmeniz. Örneğin bir sınava hazırlanıyorsunuz yada bir işinizle ilgili yapmanız gereken çalışma var. Çok bunaldığınız zaman ısrarla o işleri yapmaya çalışmak yerine kendinize bir es verin. Çünkü bunaldığınız halde devam etmek verimliliğinizi etkiler. Onun yerine uzun zamandır görüşmediğiniz bir arkadaşınızla buluşun, kahve için. Böylelikle kendiniz daha iyi hissedip kalan işinizi daha verimli halledeceksinizdir.
6)HAYATINIZI POZİTİF ENERJİ İLE DONATIN!
Nasıl mı? Öncelikle pozitif düşünmelisiniz… Düşünce her şeyin başlangıcıdır. Olumlu düşündükçe hayatınızda küçük küçük detayların değiştiğini göreceksiniz. 2. adım ise hayatınızdaki negatif insanları, şimdiye kadar size yük olan ama bir türlü çıkaramadığınız insanları hayatınızdan çıkarın. Farkında olmasanız bile o insanlar aslında sizin hayatınızı olumsuz etkiliyor. Yüklerinizi yavaş yavaş atarak HAFİFLEYİN. 🙂
Ve en önemli adımımız; İYİLİK YAPIN! Her şey olabilir. Bir sokak hayvanını beslemek, fidan dikmek, birisine yardım etmek… Yaptığınız iyilikten sonra içinizi dolduran huzurun verdiği hazzı hiçbir şey veremez.
7)SİLKELENİN!
Hadi ama toparlanma vakti gelmedi mi? Size daha 100’lerce öneri verebilirim. Ama kişi en çok kendini bilir. Sizi ne ayağa kaldıracaksa onu uygulayın. Hayat; ertelemek, mutsuz olmak, depresyona girmek için çok kısa. Bir hayaliniz, isteğiniz varsa ona ulaşmak için elinizden ne geliyorsa yapın. Kimse size istediklerinizi bir tepside önünüze getirmez. Arada yaşadığınız bu düşüşler aslında kısa molalardır. Ama molayı uzun tutmayın sakın. 🙂
Unutmayın; Hayat engelleri ile güzellikleri ile bir bütündür. Her şekilde hayatı kucaklamalıyız.