‘’Konuşmak insanın aklını kullanma sanatıdır.’’
Eflatun
GİRİŞ
Konuşmak, insanın kendini en iyi anlatma yöntemidir. Hayatımızın olmazsa olmazıdır. Konuşan, düşünen ve kendini açıklayabilen bir birey her zaman bir adım öndedir, fikrimce. Belki de bir öğrencisiniz belki de ilk defa bir sunum yapacaksınız veya da bir panel, konferans vereceksiniz. Konuşmanızın ve anlatımınızın çok iyi olması gerek ki dinleyici sizi can kulağıyla dinlesin değil mi ? Belki de daha önceden kötü bir deneyim yaşadınız ve çok korkuyorsunuz. Çok normal hiç merak etme. Bu konun üstesinden gelmek emin ol ki sen inandıktan sonra çok ama çok kolay!
‘’ Başarı, doğru düşüncenin bir ürünüdür. Doğru düşünce, olumlu tecrübelerin getirdiği bir sonuçtur. Olumlu tecrübelerse kötü tecrübelerin kötü tecrübelerin yaşanılmasıyla oluşur.
Anthony Robbins
Şimdi senden tek isteğim, geçmişi kafandan sil. Yeni bir sayfa açarak artık yapabileceğine inan. Sahneye çıkmadan önce gözlerini kapat ve olumlu şeyler düşün. Ve en önemlisi sahnede sanki yıllarca seminer veren birisi olarak gör.
Artık hazırsın dostum!
KONUŞMA YAPACAĞINIZ GÜN NE YAPMALISINIZ?
Bugün her zamanki gibi başlayan ama farklı bir gün bunun farkındasın. Yataktan çıkmak bile istemiyor olabilirsin. Ama yapacak başka hiçbir çare olmadığının da farkındasın. Bence bir savaşçı gibi kalkın ve savaşın. Yataktan fırlayarak kalkmalısın.
1. Kahvaltıdan önce kendinizle konuşun.
‘’ Bugün muhteşem bir sunum yapacağım, kendime güveniyorum.’’
‘’Bu sunuşu pijamamla bile gerçekleştirebilirim.’’
‘’Kendimi son derece hazır hissediyorum.’’
‘’Dinleyici benden etkilenecek.’’
‘’Bilmedikleri birçok şeyi öğrenecekler.’’
2.Kıyafet seçimine dikkat edin.
Öncelikle kendini rahat hissedeceğin ve sunum yapacağın ortama uygun olmalı.
Dinleyicilerden şık olmaya özen göster.
Bunları unutma!
- Göz alıcı cafcaflı renkleri tercih etmeyin.
- Mümkünse resmi olmayı tercih edin.
- Bileklerinizde veya boynunuzda şıkırdayacak takı olmamasında yarar var.
- Saçlarınız her zaman ki gibi olmalı, önemli bir değişiklilik sizi zorlar.
- Ayakkabılarınız temiz ve boyalı olsun.
3. Sıradışı bir şeyler yapın.
O gün her zaman yapmadığınız bir şey yapın. Örneğin; güzel bir restoranda kahvaltı yapın.Bazen kendinizi özel hissettirmek size çok iyi gelecektir.
Yemek ile aranız yoksa kıyafette alabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize bağlı.
4. Konuşma yapacağınız yere erken gelin.
Mümkünse erken gelin çünkü eğer herhangi bir aksaklık varsa bunu daha önceden görür ve böylece zor bir duruma düşmemiş olursunuz. Ayrıca sahneye sanki anons edilmiş gibi çıkın ve biraz konuşun. Konuşmaya başladığınız zaman yabancılık çekmemiş olursunuz. Bu da sizi rahatlatır.
5. Hayali prova yapın.
Konuşmanı belkide bin defa yaptın. Mükemmel bir sunum yapacaksınız. Fakat oturduğunuz yerde hayali bir prova yapın. Konuşmaya yakın mümkünse hayali bir prova yapın. Bu size pozitif bir enerji verecektir.Unutmayın, sinir sisteminiz konuşmanızı doğrudan etkiler.
Salona geldiğinizde;
*Dinleyicileri mümkünse kapıda veya kürsüde karşılayın.
*Onlarla tanışın.
*Size soru sormalarına imkan verin.
*Yapacağınız konuşma hakkında ilgilerini çekecek küçük bilgiler verin.
*Konuşma esnasında söz almak isteyenlere ismiyle hitap edin. Bu durum dinleyici karşısında size artı puan kazandıracaktır.
6. Dinleyicileri karşılayın.
Konuşma sürecinde belki de size can simidi olacak bir öneridir.
Konuşup tanışmanızda yarar var. Çünkü insanlar tanıdıkları ve kendilerinden gördükleri kişilere eleştiri oklarını kolay kolay yöneltmezler. Ayrıca onları karşılamanız onları özel hissetmenizi sağlayacaktır. Ve bu sayede daha rahat olacaksınız.
KONUŞMAYA BAŞLAMA
İsminiz takdim edildiğinde sahneye fırlayarak yürüyün. Hızlı adımlarla fakat koşmadan sahneye çıkmalısınız. Çünkü dinleyici kendinden emin ve güçlü bir konuşmacı görmek ister.
Sahneye veya kürsüye çıktığınızda hemen konuşmaya başlamayın, seyirciyle göz teması kurun.Birkaç saniye bekleyin bu bekleyiş dinleyicinin dikkatini çekecek. Dinleyiciler arasında konuşan veya sizi dinlemeyen varsa dikkatini çekecek ve sizi dinlemeye koyulacaktır.
Sahneye ilk çıktığınızda konuşmaya başladığınız andan itibaren dinleyici sizinle ilgili bir karara varır. Ya dinlemeye değer birisiniz ya da değilsiniz. Giriş konuşmanız çok uzun olmamalı.
Kelimeleriniz dinleyicilerin hayal gücüne hitap edip, onların duygusal açıdan etkilemelidir.Giriş konuşmanızda dört önemli aşamayı başarılı bir şekilde uygulamalısınız.
1. Dikkat çekin.
2. Yararlarını anlatın.
3. Güven verin.
4. Bilgi verin.
KONUŞMA SÜRECİ
Konuşmaya başlarken ve konuşurken gülümsemeniz, insanlara pozitif bir enerji verir.Ayrıca rahat olmanız onlara ‘’Güzel bir konuşma olacak’’ hissini verir.Güvenilir olmak istiyorsanız gülümseyin.
1. Göz teması kurun.
Unutmayın!
*Göz teması sizi dinleyiciye yakınlaştırır.
*Bir kişiyle kurduğunuz göz teması en fazla 5-6 saniye olmalıdır.
*Dinleyiciler haricinde çok fazla yere bakmayın. (Kapı, pencere, tavan vs.)
2. Bedeninizi konuşturun.
Topluluk önünde konuşurken, konuşmanıza canlılık katmak istiyorsanız el ve mimiklerinizi kullanın.
3. Gezinin.
Sabit bir kürsüde konuşmak zorunda değilseniz, bunu yapmanızda yarar var. Burada dikkat etmeniz gereken dinleyiciler arasında çok fazla hızlı yürümemenizdir.
4. Empati kurun.
Kendinizi konuşmanıza kaptırıp gitmeyin. Unutmayı o salonda sadece siz yoksunuz. Kendinizi dinleyicilerin karşısına koyun ve öylece konuşmanızı fazla uzatmayın. Dinleyicinin sıkılmaması çok önemlidir.
5. Lafı dallandırıp budaklandırmayın.
Bazı konuşmacılar vardır, insanı canında bezdirir. Aynı cümleyi farklı yollarla anlatır durur. Söylemek istediğini aslında söylemiştir ama tekrar söyler. Ve mümkün olduğunca bağlaçları az kullanın. Hem düşüncelerinizi net aktarmış olursunuz hem de dinleyiciyi yormamış olursunuz.
İYİ BİR KONUŞMA SÜRECİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER
Usta bir konuşmacının dinleyiciyle bütünleşebilmek için yaptığı çeşitli yöntemler vardır. Bunlar sizi kusursuz bir konuşmacı yapan önemli bir unsurlardır.
1.Dikkat Toplama Tekniği
2.Soru Sorma
3. Yerine Konuşma
4. Ana noktaları belirtme-sorma
5.Mıknatıs Cümleler
6.Anlamasına Yardımcı Olma Tekniği
7.Soyuttan somuta çevirme
8.Kişisel Örnekleme
9.Duyguları Belirtme
10.İlişkili Örnekleme
11.Sayıları Yuvarlama
12. Sonuç ( Kapanış )
13.Alıntı Yapın.
14.Özetleyin.
15. Soru Sorun.
16. Hikayecik anlatın.
17.Birşey yapmalarını isteyin.
İyi bir konuşmacı olamamak aslında gerekli bilgileri bilmediğimizi gösterir. Bizlerde bu yazıda gerekli bilgileri verdiğimize göre daha iyi bir konuşmacı olmak demek ki bize bu kadar yakınmış.
Evet, artık sende müthiş bir konuşmacısın, ben sana güveniyorum. Kendine inan ve güven! Başarılar!
Fatih Barış AKARÇEŞME