Hiç merak ettiniz mi? Başarılı insanlar başarılı olmak için neler yapar? Size göre başarı nedir? Kimine göre terfi etmek, kimine göre huzurlu olmak. Liste kabarık, onlarcası var…
Başarı, birçok muhtemel amaç, hayal, arzu ve hedefin gerçekleştirilmesidir. Kişiseldir, özeldir. Ben başaracağım demek ile başlarsın bu uzun yolculuğa…
- HAYALLERİNİZİN PEŞİNE DÜŞÜN!
Hayaller, başarınızın yakıtıdır. Onlar olmadan hayatınızda anlamlı ve uzun ömürlü bir başarı olamaz. Her başarılı insanın arkasında gerçekleşmiş bir hayal vardır. Bu hayaller insanı daha ileriye taşır. Başarılı insanlar, yapmaktan hoşlandıkları şeyleri ve tutkularını asla unutmazlar. Hemen kendi yollarını izlemeyi öğrenir ve doğru kararları alırlar.
‘’Her başarılı insanın arkasında, gerçekleşmiş bir hayal vardır.’’
Hayallerinizi tanıyın!
Hayaliniz ne? Neyi başarmayı gerçekten istiyorsunuz? Hangi hayallerin peşinden koşmalısınız?
Kelimeler, şekiller ve resimlerle dolu, karışık bir liste yapın. Bu sayede hedef ve arzularınızı keşfedebilirsiniz. Aşağıdaki sorular faydalı olabilir.
*Çocukken ne yapmaktan hoşlanırdınız ve ne olmak isterdiniz?
*Para derdiniz olmasaydı, ne tür bir hayat ve iş sahibi olmak isterdiniz?
*Boş zamanlarınızda ne yapmaktan hoşlanırsınız?
Hayallerinize iyimserlikle inanın!
Hayallerinizi gerçekleştirmek için çözümler üretin!
Hayallerinizi nasıl gerçekleştireceğinizi bilmek içinizi karartabilir, sizi korkutabilir. İşin sırrı, şu anda bulunduğunuz yeri ve olmak istediğiniz yeri tanıyıp aradaki boşluğu nasıl kapayacağınızı bulmaktır. Bu hiç kolay bir şey değil - YARDIM İSTEYİN!
‘’Kendisini çok ciddiye alan herkes gülünç görünme riskiyle karşı karşıyadır; sürekli kendisine gülenler içinse böyle bir risk yoktur.’’
Vaclav Harvel
Hayat öngörülemezdir, belirsizdir. Her zaman haklı olmanız imkansızdır. Bazen yapabileceğiniz en iyi şey sakin kalmak, geri çekilmek, biraz yardım edinmenin ve kendinizi fazla ciddiye almamanın iyi olacağını kabullenmektir.
Eğer kusursuz olmayı hedefliyorsanız, hayal kırıklığına uğramanız kaçınılmazdır.
3.GELECEĞİNİZİN MİMARI OLUN!
‘’Gelecek, içine girdiğimiz bir mekan değildir. Gelecek, bizim yarattığımız bir şeydir.’’
Leonard I. Sweet
Başarılı insanlar asla şansa ya da kadere güvenmezler. Başarılı birine bakıp onun sadece şanslı olduğunu düşünebilirsiniz. Belki de yalnızca doğru zamanda doğru yerdeydi,’’ diye geçer içinizden. Gelgelelim, her şans kırıntısı çok uzun süreler boyunca çalışmanın, hazırlık yapmanın meyvesidir.
Kendinizi asla geleceğin insafına teslim etmeyin.
Gerçekten harika bir gelecek istiyorsanız kaderci düşüncenin üstesinden gelmeniz gerekir.
Her şans kırıntısı çok uzun süreler boyunca sıkı çalışmanın, hazırlık yapmanın meyvesidir.
4.DUYGUSAL ZEKANIZ YÜKSEK OLSUN!
‘’Hayatın yüzde 10’u başınıza gelenler ve yüzde 90’ı bunlara verdiğiniz tepkilerdir.’’
Charles R. Swindoll
Düşünmeden, tepki gösterdiğiniz, bir anda öfkelendiğiniz, kıskançlık ettiğiniz ya da kolaylıkla kışkırtıldığınız için suçluluk duydunuz mu hiç ? Duygularınızın kontrolünü yitirmek, başarılı bir hayat yaşama şansınızı azaltır. Sırf bu yüzden başarısız olabilirsiniz.
Duygusal zeka (EQ) konusunda yetersiz insanlar hepimizin etrafında mevcut: Otobüste tartışan yolcular, sokakta çocuklarına bağıran anne-babalar, kızgınlıkla istifasını sunarken patronuna küfredenler…
Kendinizi başka insanların yerine koyabilmek, hayatı başka insanların gözlerinden görebilmek yüksek EQ ve empati işaretidir. Başarıyla empati kurabilen insanlar nadiren kendilerini kaybederler ve hayatın karşılarına çıkardığı şeylerle daha kolay başa çıkarlar.
EQ, dengeli ve başarılı bir hayatın en önemli yapıtaşlarından biridir.
Tepki göstermeden önce durun.
Fazlasıyla empati kurun.
5.SİZ TERSİNİ YAPIN!
‘’İnsanların çoğunun ne yaptığına bakın ve tam tersini yapın, muhtemelen hayatınız boyunca hiç yanlış yapmayacaksınız.’’
Earl Nightingale
İnsanların çoğunu başarılı bir hayat sürdüklerini düşünüyorsanız, bir noktada etrafınızdakilerden farklı davranmanız gerektiğini göreceksiniz.
Çoğunluğun düşünce ve davranışlarının tersini benimsemek başkadır, farklı olmak adına farklı olmak başka. Birçok durumda en doğrusu en bilindik yoldan ilerlemektir. İşin sırrı ise, bunun tersini yapmanın sizin çıkarınıza olduğu anı bilmektir:
Arkadaşlarınız bazı derslere heves ettiklerinizden bahsedebilir ama harekete geçmeyebilirler; siz ise kendinizi o çok istediğiniz dersleri bitirmeye adayabilirsiniz.
Birçok insan hayallerindeki serbest mesleğin peşine düşmek için işlerini bırakmaktan bahsedip durur; hayalleriniz bu yöne işaret ediyorsa, her şeyi bırakıp kendi yolunuza giden kişi olabilirsiniz.
Herkesin yaptığının tersini yapmak kendinizi rahatsız hissetmenize neden olabilir. Size çok korkutucu gelebilir, kendinizi yalnız ve savunmasız hissedebilirsiniz.
Başarı genellikle kalabalıktan ayrışmakla, ortalamanın üstünde olmakla, kalabalığın gittiği yönü görüp terse yönelmekle elde edilir.
Tek başınıza hareket etmek yanlış değildir.
Çoğunluğun tersine gitme alıştırmaları yapın.
6.İŞİ OYUNA DÖNÜŞTÜRÜN!
‘’Zamanı gelince, artık istediğiniz şeyleri yapmaya başlamanız gerekir. Çok sevdiğiniz bir işte çalışın. Sabahları yataktan fırlarcasına kalkarsınız. Özgeçmişinizde güzel görüneceğini düşünerek sevmediğiniz işleri yapmaya devam ediyorsanız, bana kalırsa aklınızı kaçırmış olmalısınız.’’
Warren Buffet
İşinizi seviyor musunuz? Her sabah yataktan kalkıp işe hazırlanmaktan memnun musunuz? Bu sorulardan herhangi birine ”hayır” yanıtını verdiyseniz, yalnız değilsiniz.
İşiniz, hayatınızın çok küçük bir kısmını oluştursaydı sorun olmazdı ama ne yazık ki gündüz saatlerinin çoğunu tüketiyor: Haftada beş gün, günde dokuz saat çalıştığınızı varsayarsak, genellikle yılda 2250 saat. Yol, fazla mesai ve yatmaya hazırlanırken işle ilgili e-postaları okuyarak geçirdiğiniz zaman buna dahil değil.
Emekli değilseniz ya da size bir servet miras kalmadıysa, hayatınızı finanse etmek için çalışmak zorundasınız. İş saatlerinizi mümkün olduğunca pozitif ve keyifli kılmayı kendinize borçlusunuz: Öylesine eğlenceli olmalı ki, artık iş gibi gelmemeli.
İş saatlerinizi mümkün olduğunca pozitif ve keyifli kılmayı kendinize borçlusunuz.
*İşinizi daha keyifli hale getirin.
*İş ortamınızı daha eğlenceli kılın.
*Takılıp kalmayın.
7.HER GÜNE İYİ BAŞLAYIN!
”Aynaya gülümseyin. Bunu her sabah yaparsanız hayatınızda büyük bir değişiklik görebilirsiniz.”
Yoko Ono
Her güne kötü başlarsanız, başarı hayallerde kalır. Herhangi birşeye nasıl başladığınız, ne kadar başarılı olacağınızda önemli bir rol oynar. Güne nasıl başladığınız da öyle.
Bir işin başarısız olması için her zaman sebepler vardır. ” Başlamak bitirmenin yarısıdır.” sözünü bilirsiniz. İyi başlangıçlar hem mesaide, hem yemek yaparken, hem de spora gittiğinizde işin tamamlamasına büyük katkı yapar. Bu bir tür ivmedir, duran bir arabanın motorunu çalıştırmak için onu iyice itmek gibi…
Gününüze başlama şekliniz için de aynı şey geçerlidir.
Hafta sonu sabahları için de aynısı geçerli.
*Mükemmel sabah alışkanlıkları edinin.
-Normalden yarım saat daha erken kalkın.
-Oturup kahvaltı etmeye zaman ayırın.
-Düşünceli davranın, onların da güne pozitif başlamalarına yardımcı olun.
-Gülümseyin, göz teması kurun, nasıl olduklarını sorun.
-İşe yürüseniz de , araçla gitseniz de rahat ve stressiz bir şekilde gitmeyi kafanıza koyun.
-İşe erken varın ve çalışmaya hazır olun, insanlara selam verin, onlarla kısa sohbet edin, gün içinde yapmanız gereken şeyleri planlayın.
8.GEÇMİŞİNİZLE BARIŞIK OLUN!
”Bazılarımız, geçmişe tutunmanın bizi güçlü kıldığını düşünür; ama bazen bizi güçlü kılan şey boş vermektir.”
Hermann Hesse
Geçmişinizi değiştiremesseniz, sadece geçmişle ilgili düşünce ve hislerinizi değiştirebilirsiniz.
Hafızanızın taraflı olmasına özen gösterin, geçmişinizdeki negatif şeyleri hatırlayıp pozitif şeyleri unutmak gibi. Aslında olanları kısmen anlamış ya da hatırlamış olmanıza rağmen, geçmişte üzgün ya da hatırlamış olmanıza rağmen, geçmişte üzgün ya da kırgın olduğunuzu düşünmeniz kolaydır:
*Ebeveynleriniz kendi seçimlerinizi yapmanız için size imkan tanırken kendinizi ihmal edilmiş hissetmeniz;
*İlk patronunuzun aslında yanında hiç kimsenin çalışamayacağı bir zorba olmasına rağmen, onu eleştirileriyle yüzleşmek istemediğiniz için ilk işinizden istifa etmiş olmaktan suçluluk duymanız gibi..
-Kafanızı kumdan çıkarın.
-Yaşadıklarınızı tam olarak anlayın.
-Sorunların çözün.
-Geçmişten güç alarak hayatınıza devam edin.
9. MOLA VERİN!
”Hiçbir sorun çıkmayan, hiçbir çözüm aranmayan bir gün geçirmeyi herkes hak ediyor. Her birimiz, kendimizi endişelerimizden kurtarmalıyız, çünkü endişelerimiz bizi kendi kendilerine bırakmazlar.”
Maya Angelou
Çok az mola vermek, üretkenliğinizi öldürebilir.
-Gün boyunca kısa molalar verin.
-Tatildeyken tatilde olun.
-Hafta sonları da aynı tavrı takının.
10.HAYATIN ÖĞRENCİSİ OLUN!
”Yirmi birinci yüzyılın cahilleri okuma yazma bilmeyenleri değil, öğrenemeyenler, öğrendiklerini unutamayanlar ve yeniden öğrenemeyenler olacaklar.”
Alvin Toffler
”Öğrenmeyi bırakınca ölmeye başlarsınız.” Albert Einstein’ın bu sözünü ilk duyduğumda on sekizli yaşlardaydım. O zamanlar saçmalık olduğunu düşünmüştüm. Ne kadar da yanılmışım. Öğrenmek ve başarı tamamen iç içedir. Finalleriniz bittiğinde öğrenmenin de bittiği hatasına sakın düşmeyin. Ben böyle düşünüyordum.
Öğrenmek basit bir iş ya da aktivite değil, bir zihniyettir.
Yeni şeyler öğrenmek başlı başına bir başarı biçimidir, bilgi dağarcığınızı genişletip derinleştiren bir süreçtir. Sırf iş kolay ya da monoton olduğu veya daha önce aynısını birçok kez yaptığınız için şalteri indirmeyin, otomatik pilotta çalışmayın.
”Öğrenmeyi bırakınca ölmeye başlarsınız.”
Kaynakça: Nıgel CUMBERLAND, Başarılı İnsanların Yaptıkları 100 Şey, 2019 Şubat
Fatih Barış AKARÇEŞME
Kişisel Gelişim Araştırma Yazarı